Nyílt forráskódú számítógépprogramokra vált a német külügyminisztérium

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 4. 09:32

Nyílt forráskódú programokra vált 2009 végéig a német külügyminisztérium, a tárca nagyobb biztonságot és kisebb költségeket remél az új rendszertől, mondta a tárca tanácsosa, Karl-Georg Schon hétfőn Berlinben az MTI-nek.

Az átállás már több mint négy éve tart, a külügyminisztérium szerverein már nyílt forráskódú szoftverek futnak, jelenleg a több mint harmincezer asztali gépre telepítik fel a rendszert. A teljes átállás 2009 végére fejeződik be, mondta Karl-Georg Schon.

A remélt nagyobb biztonság és a kevesebb költség mellett az előnyök között van az is, hogy a különböző hibák és biztonsági rések könnyebben orvosolhatók, mint a licenchez kötött programok esetén, tette hozzá.

A nyílt forráskódú programok használatának ötlete a kilencvenes években vetődött fel, amikor a tárcának le kellett cserélnie addig használt, elavult operációs rendszerét. Az átállás több mint nyolcvan százalékkal olcsóbb volt, mintha a világ legnagyobb operációs rendszerének következő verziójára álltak volna át. A Windows NT-ről a Windows XP-re való váltásra százmillió eurót kellett volna költenie a tárcának, de a Linux bevezetése csak 17 millióba került, mondta a tanácsos.

Szerinte az átállás a Microsoftot is érzékenyen érinti, erre vall, hogy a vállalat vezetője, Bill Gates két hónappal ezelőtt személyesen lobbizott a német kancellárnál az ügyben.

Egyes szervereken azonban továbbra is a Windows marad, mert nem minden alkalmazás futtatható a nyílt forráskódú környezetben. Éppen ezért a tárca szeretné elérni, hogy a szoftvergyártók is alkalmazkodjanak az új irányzatokhoz.

A világon egyre több kormányzati szerv használ nyílt forráskódú programokat, a német külügyminisztérium információi szerint azonban tárcájuk az első az EU-ban, amelyik ilyenekre vált. Habár a külügyminisztérium átáll, összkormányzati döntés még nem született arról, hogy a német kormányzati szervek a jövőben nyílt forráskódú rendszereket használjanak.

Egyúttal Németország nem bátorítja az uniós szerveket és a többi tagállamot arra, hogy nyílt forráskódú szoftvereket használjanak, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mik az igényei és lehetőségei, húzta alá Karl-Georg Schon.

Németország egyébként is egyre fontosabbnak tartja az információs technológia terjesztését.

A német külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a kormányzat új programot indít a digitális szakadék áthidalására a világ fejlett és fejlődő része között. A Konrad-Zuse ösztöndíj-program 2009-ben indul, az első évben tíz résztvevővel. Összesen több mint száz - főként fejlődő - országból várnak jelentkezőket a programra. Az ösztöndíjasok a tervek szerint havonta 1200 eurót kapnak majd 12 hónapon keresztül,mondta Henrich Tiemann külügyi államtitkár.

Németország további programokkal is megpróbálja hangsúlyozni szerepét az információtechnológiában. Ezek közé tartozik az Ötletek földje (Land der Ideen) program, amelynek kiemelt célja, hogy bemutassa a világnak: Németország nemcsak az autógyártásban van a világ élvonalában, hanem a távközlésben és az információtechnológiában is.

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05