Internethajó helyzetjelentés a magyar info-társadalomról

KÉK NOTESZ 2008: az eBefogadás éve

forrás Prim Online, 2008. május 9. 14:04

A KÉK NOTESZ májusi megjelenésével kimarad az év végi értékelések kavalkádjából, aminek előnye, hogy anélkül is megkapja a figyelmet, hogy költői túlzásokba esnének a szerzői. Továbbá, hogy szinte kivétel nélkül rendelkezésre állnak az elmúlt évről szóló statisztikák, végül, hogy már ismertek a legfontosabb szereplők tettei is az új évre vonatkozó terveik és célkitűzéseik mellett.

A KÉK NOTESZ azonban ebben az évben bizonyos szempontból mégis rosszkor készült, ugyanis a kisebbségi kormány működésének kezdete egybeesik a jelentés megjelenésével. Egy olyan területen pedig, mint az információs társadalom, ahol meghatározó a kormányzat ténykedése, egy ilyen alapvető változás alapjaiban írhatja át a terület aktualitásait, a leírt szó pedig gyorsan elavul. Bizonyos szempontból azonban pont a legjobbkor jelenik meg a KÉK NOTESZ, ugyanis szinte teljes bizonyossággal mondható, hogy határpontról nézünk vissza és értékelünk, annak biztos tudatában, hogy ezentúl másképpen mennek majd a dolgok. Mindez reményekre és kétségbeesésre is okot adhat – attól függően, hogy hogyan értékeljük azt a bizonyos mögöttünk lévő múltat és mit várunk a jövőtől.

Áttekintve a 40 oldalas jelentést, amire az elmúlt évben büszkék lehetünk az információs társadalom területén, az a mobiltelefonok magas száma vagy a szélessávú kapcsolatok közel 100 százalékos aránya az összes internet-hozzáférésen belül. Örömteli, hogy hosszú évek után sikerült tartósan letörni az internet árát, miközben egész évben nőtt az internetezők aktivitása, látogatottsági adatok dőltek meg, folyamatosan nőtt a .hu domainek száma. Ez részben a web 2.0 hazai fejlettségének, elterjedtségének is köszönhető, illetve az e-kormányzat szolgáltatásoknak, amelyek képesek megszólítani az idősebb és a vidéki lakosságot is. De hogy még többen internetezzenek és végre eltűnjön a digitális szakadék, partnerségre léptek a gazdaság, kormányzat és civilek is, elindult a Netrekész program.

A fentiekhez képest átlagos vagy valamivel átlag alatti teljesítményt mutatott fel az ország több területen. Például elindult jó néhány akcióterv kidolgozása, de végre is kellene hajtani azokat. Bár örömteli, hogy a szélessáv aránya ilyen magas az összes kapcsolaton belül, de egyrészt nem fér hozzá mindenki a szélessávhoz, másrészt az átlagos csatlakozási sebesség változatlanul elmarad a nyugati átlagtól. Fejleszteni kell az e-kormányzat terén is, mert kezdünk lemaradni az európai átlagtól. Interaktív, személyre szabott, a közigazgatás részéről értékhozzáadott szolgáltatásokra van szükség, amihez a folyamatok modernizációján túl kell a politika támogatása, helyi szinten is – egyelőre az önkormányzatok túlnyomó többsége rendeletben zárja ki az elektronikus szolgáltatások igénybevételét.

Végül, számos területen gyors felzárkózásra van szükség, nincs idő késlekedésre. 2008 az eBefogadás éve, több millió embernek kell segíteni abban, hogy számítógép és internet használóvá váljon – ez nem egyszerűen életminőségi kérdés, vagy a csupán a kikapcsolódást célozza. Az informálódás, az elektronikus szolgáltatások igénybevétele, az olcsó kétoldalú kommunikáció mind a versenyképességet is szolgálja, miközben szoros összefüggésben van a foglalkoztatás kérdésével. Ehhez azonban a motiváció megteremtésén túl minden településen biztosítani kell a szélessávú infrastruktúrát, miközben az információs írástudás javítása érdekében programok indulnak. Ennek eléréséhez egyelőre hiányoztak a források, a várható politikai változásokkal javítani kell a terület szervezeti beágyazottságán is. Az internetadó ötletét elnézve pedig komolyat kell előrelépni a politikai tudatosság terén.

Újra elmondható tehát, hogy Magyarországnak a tartósan pozitív irányba történő elmozduláshoz az átlagos fejlődési ütem gyorsítására volna szükség, ez pedig elengedhetetlen összefogás és közös munka nélkül – erre figyelmeztet a KÉK NOTESZ utolsó fejezete, az Ajánlások is.

A KÉK NOTESZ teljes egészében ingyenesen hozzáférhető az Internethajó oldalán: http://internethajo.hu/
Az olvasóknak lehetőségük van bekapcsolódni a jelentés kapcsán kibontakozó vitába. Észrevételeit juttassa el a következő címre: keknotesz@internethajo.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hiánypótló applikációval segíti hallgatóit az egyetem

Egyszerűbbé és átláthatóvá teszi a diákok mindennapjait a Budapesti Corvinus Egyetem. Az intézmény a digitális megújulás projekt részeként olyan, a meglévő egyetemi rendszerek integrációján alapuló applikációt fejlesztett ki, amely segíti a diákokat eligazodni az egyetemi mindennapokban, mobiltelefonon elérhetővé teszi az órarendet, kurzusadatokat, átlagokat, kapott érdemjegyeket és egy helyre gyűjti az egyetemen elérhető lehetőségeket. A MyCorvinus mobilapp ugyanakkor a tanulmányi ügyintézést is felgyorsítaná.

2020. december 1. 19:41

Akár 100 ezer forint készülék-kedvezményt ad karácsonyra a Vodafone

A digitális eszközök minden karácsonyi szezonban a legkelendőbb ajándékok közé tartoznak, azonban a jelenlegi helyzetben még tovább nőtt népszerűségük. Idén még fontosabb, hogy olyan ajándékot válasszunk, ami segítséget nyújt a hétköznapokban – legyen szó munkáról, tanulásról, szórakozásról vagy a családdal és barátokkal való kapcsolattartásról. A Vodafone éppen ezért összesen akár 100 000 forint kedvezményt ad okostelefon, TV, laptop vagy tablet vásárlásakor december 1-jétől. A promócióban résztvevő mobil és vezetékes tarifacsomagokról és az elérhető készülékekről a Vodafone weboldalán minden információ megtalálható.

2020. december 1. 17:55

Új adatbiztonsági kockázatokkal kell megküzdenünk az „új normálisban”

A távoli munkavégzés lehetősége már régóta adott sok országban, de a koronavírus-járvány következtében a történelem során most először vált kötelezővé minden lehetséges esetben. A lakásunk a munkahelyünkké vált, a rendszeres munkavégzésre azonban a legtöbb otthon nincs felkészítve sem infrastrukturálisan, sem adatvédelmi szempontból. Az átalakuló munkavégzéssel más típusú és nagyobb fokú kiberbiztonsági kihívásokkal nézünk szembe, mint korábban. Így sokan találkozhatunk olyan komplex informatikai problémákkal, amelyek mélyreható és többszintű megoldásokat igényelnek.

2020. december 1. 16:28

Felsővezetői bejelentés a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekom Igazgatósága a 2020. december 1-i ülésén Rékasi Tibor vezérigazgatói szerződésének meghosszabbításáról döntött. Rékasi Tibort 2018 júliusában nevezték ki 3 évre a Magyar Telekom vezérigazgatójának, és a mostani döntéssel szerződése jóval a lejárta előtt, további 3 évvel, 2024. június 30-ig meghosszabbításra kerül.

2020. december 1. 16:22

Újabb előfizetői körnek nyújt segítséget a Telenor

Bár a Telenor szolgáltatásai nem esnek az ingyenes internet-hozzáférést biztosító kormányrendelet hatálya alá, a mobiltársaság november 27-ével díjmentessé tette hálózatán az oktatási oldalak elérését, most újabb kedvezményt nyújt a vészhelyzetben: 100GB ingyenes, szabadon felhasználható adatforgalmat biztosít Magyarországon Hipernet Home+, Hipernet Home, Hipernet és MyHipernet Home, Digitális Jólét 2GB tarifacsaládok tarifáit használó lakossági ügyfeleink számára. Az ingyenes adatkeret igénybevételéhez iskolai igazolás sem szükséges.

2020. december 1. 13:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás