Kínai tűzfalat imitáló Firefox bővítmény

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 29. 18:13

Hongkongi informatikusok kifejlesztettek egy olyan Firefoxra telepíthető plugin-t, mellyel megtapasztalható a kínai nagy tűzfal mechanizmusa.

A China Channel névre keresztelt bővítmény működése roppant egyszerű, az alkalmazás egy kínai IP-címet oszt ki az illető számítógépre, így a lekérdezések egy az ázsiai országban lévő proxy szerveren keresztül futnak. A kommunista diktatúra az utóbbi években igen csak megnehezítette a helyi internetezők dolgát, ugyanis figyelik és cenzúrázzák a kereséseket. A Dalai Láma, demokrácia, Tibet vagy egyéb, a hatóságok által előre meghatározott kifejezéseket tartalmazó, a hatalmon lévő rezsimet bíráló tartalmakat blokkolja a központi rendszer. Ugyanígy nem lehet lehívni az országból a nyugati napilapok, magazinok, hírportálok weboldalait sem. A fejlesztők elárulták, hogy a China Channelben használt technikával azonban nem csupán egy kínai, hanem bármilyen más proxy szerveren keresztül el lehet vezetni az adatforgalmat, tehát az ázsiai ország lakosai ily módon meg is kerülhetnék a nagy cenzúrázó tűzfalat.
Az érdeklődők innen tölthetik le a Firefoxra tervezett kiegészítő alkalmazást.

Kulcsszavak: Kína jog cenzúra Firefox

Média ROVAT TOVÁBBI HÍREI

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás