Az Invitelnek fizetnie kell a Hungarotel-perben

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 31. 09:01

A kamatokkal együtt akár 2-2,5 milliárd forintot is fizethet három Békés megyei önkormányzatnak az Invitel távközlési cég - adta hírül a Békés Megyei Online (BEOL) hírportál csütörtökön.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben úgy döntött csütörtökön, hogy a korábbi Hungarotel szolgáltató jogutódjának, az Invitelnek Békéscsaba számára 488 millió, Orosháza részére 300 millió forintot kell fizetnie, továbbá Battonyának 56 millió forintot.

A BEOL-t tájékoztató ügyvéd - aki a három várost képviselte a perben - közölte: a táblabíróság egyértelműnek találta, hogy az 1994-es koncessziós szerződésben a Hungarotel azt vállalta, hogy az említett önkormányzatoknak a helyi iparűzési adója tízszeresét fizeti meg az egyéb kötelezettségek mellett, a koncesszió elnyerése érdekében.

Az egyéb vállalásokat a telefontárság teljesítette, a tízszeres adófizetést azonban nem. Ezért 2004-ben az akkori békéscsabai önkormányzat kezdeményezte a pert, és csatlakozott hozzá Orosháza és Battonya is. Az idén megtartott első fokú tárgyaláson a bíróság elutasította a keresetet azzal, hogy a hírközlési minisztérium és a Hungarotel kötötte a szerződést. Eszerint a harmadik félnek, vagyis az önkormányzatoknak nem járt volna a szerződésben szereplő összeg.

Botos Mihály, békéscsabai ügyvéd elmondta: az igaz, hogy a Hungarotel azóta megszűnt, de az Invitel a jogutódja, tehát az ő számlájukat terhelik meg. Az ügyvéd szerint az összeg a kamatokkal együtt elérheti a 2-2,5 milliárd forintot.

Botos Mihály az MTI-nek hozzátette: elképzelhető, hogy az Invitel felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bíróságnak ám a jogerős ítéltet végre kell hajtani, vagyis, ha megkapják az ítélet írásos változatát a városok, azonnal élnek anyagi követelésükkel.

Kulcsszavak: Invitel +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

2021. október 27. 20:25

A Baltikum legnagyobb légikarbantartó cége kezdi el használni az AerinX rendszerét

Folytatja nemzetközi piaci terjeszkedését a start-upból immáron scale-uppá érett magyar techcég, az AerinX. Az innovatív vállalkozás legújabb nemzetközi partnere a tallini központú, de globális piacra dolgozó Magnetic MRO. A két cég közötti megállapodás értelmében a Baltikum legnagyobb légikarbantartó vállalata hamarosan elkezdi használni az AerinX által fejlesztett kevert valóság (mixed reality) alapú, fejlett repülőgép átvizsgáló rendszert. 

2021. október 27. 13:59

Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója kíván lenni Magyarország

Elsőként rendezett az infokommunikációs gyártók közül a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozót Magyarországon a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a felhőszámítástechnika vagy a Big Data jelentőségét mutatta be a klímasemlegesség felé vezető úton. A rendezvényen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kaderják Péter, zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadó, valamint számos hazai iparági vezető, szakértő, illetve négy egyetem zöldenergia kutatást és fenntarthatóságot vezető képviselője is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Huawei az oktatás digitális átalakításáról, az 5G és a vezetékes hálózatok fejlesztéséről, valamint az okosvárosokat is magában foglaló hosszú távú együttműködésről írt alá megállapodást.

2021. október 27. 12:41

Így vásárolnak elektronikai cikkeket a magyarok

Elsősorban ár alapján választanak elektronikai eszközt a magyarok, a termék márkája közepesen meghatározó szempont, míg dizájnja szinte alig – derül ki az Euronics Műszaki Áruházlánc nemrégiben készült belső kutatásából, amelynek során a cég saját dolgozói körében mérte fel a magyarok elektronikai cikkekkel kapcsolatos vásárlási szokásait. A felmérés eredményeiből kiderül, hogy milyen elektronikai termékeket keresnek leginkább a hazai vásárlók és mi alapján döntenek egy-egy eszköz mellett.

2021. október 26. 18:31

200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a TIER

A TIER, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója bejelentette, hogy sikerrel zárta legújabb, 200 millió dolláros, D sorozatú tőkebevonását, ezzel a vállalat megszilárdította pozícióját, mint Európa legtöbb tőkét bevonó mikromobilitási vállalata. A mostani tőkeinjekció, egy szélesebb körű tőke- és hitelfelvétel részeként, a korábbi befektetők, valamint az új partnerként belépő, a környezettudatos befektetéseiről ismert M&G Investments révén valósult meg. A 2 milliárd dollárra értékelt TIER eddig összesen, 660 millió dollárnyi forrást gyűjtött tőkejuttatás és hitelfinanszírozás formájában.

2021. október 26. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20