Közösségi portálokon ellenőrzik a jelentkezőket felvételkor

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 30. 09:38

Egy friss felmérés szerint korántsem ritka, hogy az állásinterjúkat tartó vezetők közösségi oldalakon keresnek rá a jelöltekre, Svédországban például majd minden ötödik esetben.

Egyszerre praktikus módszer, és vet fel morális kérdéseket, hogy a munkára jelentkezőket a Facebook, MySpace, vagy hazai viszonylatban iwiw jellegű közösségi oldalakon ellenőrzik leendő munkahelyükön. A döntéshozók ezáltal igen gyorsan mélyreható képet kaphatnak a jelöltek beállítottságáról, és ez segítheti munkájukat. Azonban az is tény, hogy mindezt a jelöltek tudta nélkül teszik, így sokan soha nem fogják megtudni, miért nem kaptak meg egy állást. A bírósági elégtétel szintén kizárva, hiszen nem bizonyítható, hogy például metálzene iránti rajongása miatt nem lett valaki a vállalat alkalmazottja. További probléma, hogy ezzel a magánéletbe is bepillantást kapnak a leendő főnökök, ez pedig már a munkaadó jogkörének határát súrolja, nem is beszélve arról, hogy ezt a gyakorlatot a felvétel után is kedvükre folytathatják a cégek.

Ez a jelenség olyan méreteket öltött, hogy például a Manpower munkaerő-közvetítő cég szerint Svédországban a munkaadók közel ötöde már ezt a módszert alkalmazza, és von le következtetéseket a jelöltek általános beállítottságáról. A módszer terjedésére számítanak a jövőben a vezetői réteg folyamatos lecserélődésével, mivel ez a módszer a 80-as években született, vagy annál fiatalabb döntéshozók körében már majd egyharmadot tesz ki. A vállalatok azonban nem vonhatók felelőségre semmilyen formában, hiszen a közösségi oldalak felhasználói is tudják, hogy akár cégek, hivatalok is létrehozhatnak ilyen profilokat, és megtekinthetik az övéket. Tény, hogy tudomásul kell venni, a világhálók magunkról elhelyezett információ igenis mindenki számára elérhető, és ha valakit ez sért, akkor a feltöltés előtt kell meghúznia egy vonalat magában, mennyire kíván ismeretleneket, esetünkben leendő főnökeit beengedni magánéletébe.

Kulcsszavak: munkaerő iWiW

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobil robotok támogatják az okostévék összeszerelését is

A Mirgor gyárában televíziók, okostévék és monitorok készülnek, 24-től 85 colos méretben, okos 4k és 8k technológiával. A TV-gyár ellátási folyamatának technológiai továbbfejlesztése érdekében a vállalat lecserélte korábbi félautomata, sofőrök által vezetett szállítójárművekre támaszkodó, szinte manuálisan működtetett rendszerét öt MiR AMR-re, amelyeket a MiR Fleet rendszerén keresztül irányít. Az újítás nagymértékű javulást eredményezett a biztonság, a helykihasználás és az anyagok gyártósorra való érkezése tekintetében.

2022. január 17. 19:50

Blockchain: átalakulás vár a legtöbb iparágra

A megosztott főkönyvi megoldások jelenlegi helyzetét leginkább az internet '90-es években betöltött szerepéhez lehetne hasonlítani: a Deloitte szakértői szerint a blokklánc technológia alapvetően változtatja meg a telekommunikáció, média és szórakoztatás, termelés, egészségügy és kereskedelem területeit, ahol alkalmazásában jelentős növekedés tapasztalható. Mostanra azonban a blockchaint övező hurráoptimizmust felváltotta a stratégiai gondolkodás.

2022. január 17. 18:01

Hogyan hasznosíthatók az NFT-k a pénzügyi szolgáltatói szektorban?

Az NFT-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a jelenségre már a pénzügyi szolgáltató szektor képviselői is felfigyeltek. De pontosan hogyan alkalmazhatók a tokenek a pénzügyi szektorban? Mik a legjellemzőbb kritikák, milyen kockázattal járhat a befektetés? Vajon lesz hosszútávú jövője a pénzügyi szektorban? Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

2022. január 17. 14:59

Klímaberendezéseket adományozott a Panasonic a Semmelweis Egyetem gyermek-tüdőgyógyászatának

A Panasonic Heating and Cooling Solutions üzletágának hazai képviselete Etherea nanoe X technológiával felszerelt levegő-levegő hőszivattyú rendszerek adományozásával és telepítésével támogatja a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának pulmonológiai-allergológiai szakrendelését, ahol légúti betegségben szenvedő gyermekeket kezelnek.

2022. január 17. 12:29

Virtuális látogatás az ABB Distribution Solutions brnói gyárában

A virtuális gyárlátogatás betekintést enged a világ legnagyobb, IEC szabvány szerinti középfeszültségű mérőváltóit és szenzorait előállító gyárába, és azokba a gyártócsarnokokba, ahol a középfeszültségű lég- és gázszigetelt, valamint kisfeszültségű kapcsolóberendezések készülnek. 

2022. január 17. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

2021. december 14. 15:32