E-papír a polcokon - Távolról vezérelhetők a bolti árcédulák

forrás Prim Online, 2009. május 14. 14:31

Megjelent Magyarországon az e-papír kereskedelmi felhasználása, a digitális polccímke rendszerek új fajtája. A boltokban központilag vezérelhető, vezeték nélküli adatátvitellel frissíthető árcédulák megbízhatóbbá és hosszú távon olcsóbbá teszik a vevőtájékoztatást. A technológia egyik úttörője hazánkban a székesfehérvári Laurel Kft.

Az LCD kijelzők olcsóbbá válása, illetve az e-papír piaci megjelenése tette lehetővé, hogy egyáltalán gondolkodni lehessen a digitális polccímke fogalmán − nyilatkozta a Laurel Kft. e területért felelős szakembere. Hübler Gábor elmondta, a technológia jelen állása szerint a digitális polccímkék két legfejlettebb változata a pontmátrixos LCD kijelző és az e-papír.

A két változat inkább kiegészítője, mint versenytársa egymásnak − hangoztatta a szakember. Közös jellemzőjük, hogy az adatokat mindkét megoldás vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kapja, ezért a polcok bekábelezésére vagy a bolt mennyezetéről belógó antennákra nincs szükség. Egy akció vagy árengedmény, aminél a polccímkék kinyomtatása és kihelyezése egy hipermarket esetében korábban több ember többórás munkáját jelentette, néhány gombnyomással központilag vezérelhető, írható át. A címkéket tehát soha nem kell levenni a polcról, csak a tartalmát kell módosítani egy központi számítógéppel. Ráadásul nincs szükség külön minden áruhoz az adatok, árak beírására, ez az időigényes munka egy lépésben, az áru betárolásakor elvégezhető.

Az e-papír alapú címkék használata mellett szól kiváló, nyomtatott papíréhoz fogható láthatóságuk, a jelenlegi címkékkel azonos méretük, és az a tulajdonság, hogy csak a megjelenített információ változtatásakor fogyasztanak áramot gombelemről, a kész felirat megjelentetéséhez már nincs szükség energiára.

A pontmátrixos, vagy más néven grafikus LCD technológiával működő kijelzők nagy erénye, hogy nagyobb mennyiségű, kötetlen tartalmú információ jelenhet meg rajtuk. Nemcsak a termék ára, de például műszaki cikkeknél a technikai tulajdonságai, a gyártó logója, bármilyen figyelemfelkeltő, akár villogó felirat is helyet kaphat. Ez már egyfajta digitális eladónak is nevezhető, hiszen részben leveszi a frusztráló vevőtájékoztatás terhét az egyébként is kevés személyzet válláról, emellett többletértékesítési lehetőségeket is nyújthat pl. kapcsolódó termék ajánlásával.

Természetesen ezek a rendszerek drágábbak, mint egy-egy sorozat papírcímke kinyomtatása, de hosszú távon mindenképpen gazdaságos. Bár a technológia világszerte újdonságnak számít, az első pilot projektek már futnak. Technológiai szempontból a rendszer minden eleme kipróbált, itthon is telepítésre kész.

Kulcsszavak: e-papír

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait!

Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. 

2024. március 2. 16:20

Új vezérigazgató került az Antenna Hungária élére

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól – közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2024. március 2. 14:58

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30