Együttműködés az elektronikus aláírás elterjedéséért

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 23. 08:59

Az elektronikus aláírási termékeket fejlesztő magyar cégek összefogásával, két hónap alatt több százezer teszt végrehajtása után bebizonyosodott, hogy hat cég hat alkalmazása minden elképzelhető körülmény között szabványosan együtt tud működni.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) 2009. májusában és júniusában szervezete meg interoperabilitási tesztelését, mely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központjában (BME IK) került végrehajtásra. Az elektronikus aláírási technológiával kapcsolatos leggyakrabban hallott kifogások egyike, hogy az egyik gyártó terméke nem képes felismerni a másik gyártó által kiadott aláírt dokumentumot. A MELASZ már 2006-ban végzett olyan tesztelést a BME IK-val közösen, melynek célja az volt, hogy ezt a mítoszt megcáfolja. Az akkori kézi tesztelést most alaposabb, gépesített eljárás követte, melynek során több mint 300.000 tesztesetet hajtott végre a laborban felállított tesztkörnyezet, miközben kb. 120.000 időbélyegzőt használt fel.

Ez a nagyszabású projekt és minőségbiztosított eredménye újfent bizonyította, hogy 6 cég, az Argeon Kft., az E-Group Kft., a Microsec Kft., a NetLock Kft., a Noreg Kft., valamint a Polysys Kft. termékei akár a legextrémebb aláírási szituációkban is képesek felismerni és kiegészíteni egymás dokumentumait.

A tesztelés eredményeként kiadott Melasz-Ready 2.0 tanúsítványok valódi jelentősége azoknál az elektronikus kormányzati és elektronikus kereskedelmi alkalmazásoknál van, amikor az ügyfél egy tetszőleges alkalmazással létrehozott e-aláírt dokumentumot küld a szolgáltató felé, akinek ezt fel kell dolgozni, be kell illesztenie a dokumentumkezelési folyamatába, majd esetleg a hosszútávú megőrzés érdekében archiválnia is kell. Ez a folyamat akár 3 különböző alkalmazást is megkívánhat, ami miatt ezek együttműködése elengedhetetlenül fontos.

Fontos, hogy a Melasz-Ready 2.0 teljesen megfelel az európai szabványosító szervek által kidolgozott XAdES szabványnak, így ezek a magyar termékek az egész kontinensen egyszerűen felhasználhatók.

További információk a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségről, a Melasz-Ready 2.0 szabványról, a tanúsításról és a tanúsított termékekről elérhető a www.melasz.hu honlapon.
 

Kulcsszavak: e-signo

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ügyfélszolgálati technológia fejlesztése a kkv-kat is versenyhelyzetbe hozhatja

Itthon is elindította felhőszolgáltatását az Avaya.  A nagyvállalatok közül már Magyarországon is sokan áthelyezték üzleti kommunikációjukat a felhőbe, de most a hazai kis- és középvállalkozásokat is versenyhelyzetbe hozhatja a világ egyik legnépszerűbb ügyfélkommunikációs felhője. Az online értékesítésben ugyanis már nem az ár az egyetlen tényező, legalább ilyen fontos szerepe van az ügyfélkiszolgálás minőségének is.

2021. október 15. 19:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20