A francia nemzetgyűlés elfogadta az illegális internetes letöltés tiltásáról szóló új törvényt

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 16. 09:37

A várakozásoknak megfelelően a szenátus után a francia nemzetgyűlés is elfogadta kedden az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát, amely várhatóan októberben lép életbe.

A kormány azért terjesztett be új javaslatot, mert az előző, májusban elfogadott törvény legfőbb intézkedését - amelynek értelmében a világhálós kalózok internethez jutása egyszerű adminisztratív eljárás keretében, bírósági ítélet nélkül is felfüggeszthető lett volna -, alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánytanács.

Az internetes kalózkodással szemben Európában legszigorúbb törvénytervezet végső elfogadásához a módosított szövegről szeptember 22-én a parlament két házának közösen is szavaznia kell, amelyek kormánytöbbséggel rendelkeznek, és így várhatóan elfogadják azt.

A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére a kormány egy külön hatóságot, a Hadopit hozza létre, amely az eredeti törvény szerint az internet-hozzáférés felfüggesztését is elrendelhette volna. Ezt nem engedélyezte az alkotmánytanács.

Az új változat szerint a Hadopi a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmezteti arra, hogy tiltott dolgot csinálnak, a szankcionálásról viszont a Hadopi kérésére a bíróság fog dönteni.

A bíró a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat. A két utóbbi büntetési tétel a tiltott letöltésre eddig vonatkozó törvényben is szerepelt.

Az az internet-előfizető, aki hagyja, hogy számítógépéről egy másik személy kalózkodjon, 1500 eurós pénz- és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhető. Ha egy megbüntetett előfizető egy másik szolgáltatóval köt szerződést, 3750 euró pénzbüntetéssel sújtható.

Miután a zeneipari eladások az év első negyedévében 18 százalékot estek vissza az előző év azonos időszakához képest, a zeneipar legfőbb szervezetei hétfőn közleményben sürgették a törvény mielőbbi életbelépését.

Az ellenzék viszont a törvény új változatát túlságosan megtorlónak, és az abban foglaltak megkerülhetősége miatt hatástalannak tartja a kalózokkal szemben, ezért nemmel szavazott rá. A szocialista frakció jelezte: ismét az alkotmánytanácshoz fordul jogorvoslatért. Az ellenzék szerint az előfizetési díjak néhány eurós megemelésével lehetne biztosítani a kulturális tartalmakhoz való szabad hozzáférést.

Kulcsszavak: zene jog

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stresszmentes szilveszter kutyáknak!

Itt a megoldás ami elsimíthatja a pirotechnikai szerelmesei és a kutyatartók közti ellentétet. Úgy is mondhatnánk: a csendes tűzijáték a kutyát se zavarja. És persze van egy jó tanácsunk az ismert és kedvelt kutyaiskola vezetőjétől: azok a kutyák akiket be szoktak a viharban engedni a házba, nem akarnak „kifelé” menekülni – igaz ez a tűzijáték idejére beengedett kutyusokra is.

2020. november 30. 19:32

Kitárja kapuit az ELTE Informatikai Kar

December 3-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók az ELTE Informatikai Kar Nyílt napján tájékozódhatnak a választható képzésekről, az ipari együttműködő partnerekről, kutatásokról, az ösztöndíj-lehetőségekről, megismerkedhetnek az oktatókkal, érdekes előadásokon vehetnek részt, illetve bepillanthatnak a hallgatói élet kulisszái mögé.

2020. november 30. 19:13

Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

2020. november 30. 17:41

December 5-én idul a Razer európai versenysorozata

A Razer, a világ vezető, gamereknek szánt lifestyle márkája a Razer Invitational - Europe (RI-Europe) nevű, a maga nemében legnagyobb EU-beli nyílt bajnoksággal bejelentette globális esport sorozatának következő állomását.

2020. november 30. 16:19

Sztárok vallanak élőben a mesterséges intelligenciáról ma 18 órától

Először ül a virtuális kerekasztalhoz a világsztár Neil deGrasse Tyson, Stuart J. Russell, Tilesch György, Buzsáki György és Kishonti László. A sztárszakértők a Future Talks powered by MVM című ingyenes, online, interaktív talk show vendégei lesznek ma, november 30-án 18 órától. A különleges élő műsor angol és magyar nyelven is elérhető lesz, sőt, kérdezni is lehet tőlük az mvmfuturetalks.hu oldalon.

2020. november 30. 14:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás