Személyi helyett e-ID

Elektronikus közigazgatás biztonságosan azonosítható állampolgárokkal

forrás Prim Online, 2010. február 23. 16:12

A technológia az elkövetkezendő években egyre jelentősebb szerepet játszik abban, hogy a modern közigazgatás meg tudjon felelni a globalizáció keltette új kihívásoknak, vagyis a minél kevesebb adattal biztonságosan operáló szolgáltató állam fogalmának. Ehhez elengedhetetlen az elektronikus közigazgatás kiépítése.

A közigazgatási szolgáltatások során még nem kielégítő az info-kommunikációs technológiák használata, a megfelelő tartalmak és szolgáltatások kínálata is bővíthető lenne, a szolgáltatások kevéssé interaktívak és nem eléggé felhasználóbarátok. Elmaradottak a kapcsolódó háttérfolyamatok és rendszerek, hiányzik az interoperabilitás, valamint az állampolgárok biztonságos elektronikus azonosíthatósága. Az EU kiemelt stratégiai célként és egységes fejlesztési keretrendszer mentén kezeli az e-közigazgatás és a szolgáltató állam kiépítését. Évek óta dolgoznak az európai elektronikus állampolgári kártyák (e-ID) fejlesztésén, bevezetésén, szabványosításán, amely többek között a „Biop@ss” névre hallgató nemzetközi K+F projekt keretében zajlik. Magyarországot a CompuWorx Zrt képviseli, a projekt költségeihez a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázaton megítélt támogatással  is hozzájárul.

„Ezt az együttműködést az EU Eureka Medea innovációs cluster programjának keretében valósítjuk meg, számos EU tagállambeli partnerrel közösen.” - nyilatkozta Hegyi Márton a CompuWorx Informatikai Zrt., a világ első számú kártyagyártójának, a Gemalto magyarországi partnerének projektmenedzsere – és hozzátette, hogy a mikroprocesszoros kártya napjaink egyik legsokoldalúbban felhasználható számítástechnikai eszköze. A CompuWorx Zrt. az intelligenskártya alapú fejlesztésekben eddig is élen járt, hiszen a felsőoktatási diákigazolványok programozását, szállítását jelenleg is ez a cég végzi. „Olyan fejlesztő kiteket biztosítunk, amelyek segítségével a diákigazolványok kezelése egyszerűen illeszthető felsőoktatási informatikai alkalmazásokba.” A felsőoktatási intelligens diákigazolvány Magyarország első országos intelligens kártya alkalmazása az államigazgatásban, az első olyan projekt, amelyben országos szinten hivatalos igazolványként (B kategóriás biztonsági okmány) használtak mikroprocesszoros kártyát.

Az elektronikus személyazonosító kártya a diákigazolványhoz hasonlóan smart kártya alapú megoldás, mely privát kulcsokat és hozzájuk tartozó tanúsítványokat tartalmaz. Természetesen egyúttal vizuális azonosításra is alkalmas a dokumentum. Ezt az e-ID kártyát az állampolgár használhatja személyes ügyintézésnél (okmányirodában, orvosnál stb.) de akár online szolgáltatások igénybevételekor is személyazonosításra valamint hitelesítésre is. A kártya több privát kulcsot tárol titkosan és biztonságosan az ezekhez tartozó minősített tanúsítványokkal. A kulcsok szolgálhatnak a kártya hitelesítésére, titkosításra vagy digitális aláírás készítésére is. A következő fejlesztendő biztonsági „kulcskérdés” a kártyabirtokos egyértelmű azonosítása, a jelenleg használt PIN kód helyett egy biztonságos és európai szinten egységesített megoldás kidolgozásával. A továbbfejlesztés iránya a biztonsági szint további növelése, a biometrikus adatokkal (pl. ujjlenyomat) való azonosítás illetve a kártyák érintkezésmentes olvashatósága.

Biztonságosabb titkosítás


Az elektronikus aláírás területén szintén új előírásokat kell követni. Ott, ahol a legmagasabb titkosítás szükséges (ilyen lehet bármilyen személyi azonosítás) az SHA-2 algoritmust kell alkalmazni. A ComputerWorx Zrt. által kínált PKI képes chipkártyák támogatják ezt a még magasabb biztonságot nyújtó hashing eljárást. Természetesen kompatibilisek a korábbi, SHA-1 algoritmussal, mivel a legtöbb alkalmazás még ezt használja, illetve a legtöbb felhasználási területen ez is megfelelő védelmet nyújt. A kártyák támogatják a jövőben szintén sok területen elvárt 2048 bites RSA algoritmust, de ugyanúgy lehet alkalmazni a jelenleg elterjedtebb, és a gyakorlatilag szintén feltörhetetlen 1024 bites eljárást.
 

Kulcsszavak: e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető helyen a Xiaomi Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán

A világ egyik legnagyobb techvállalata, a Xiaomi piacvezető pozíciót ért el 2020 negyedik negyedévében Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán. A Canalys piackutató legfrissebb piaci elemzése szerint az eredményt 18 százalékos éves növekedésnek köszönheti, amely 25 százalékos piaci részt biztosított a Xiaominak a régiónkban. Ugyanebben az időszakban, a vállalat európai viszonylatban a harmadik legnagyobb okostelefon márka maradt 15 százalékos piaci részesedés és 34 százalékos éves növekedés mellett.  

2021. február 11. 12:15

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12