Igényfelmérés alapján ír ki digitális pályázatokat vidéken az NHH

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 20. 08:42

A helyi műsorszóróknak és televízióknak, illetve azoknak, akik 2012 után be szeretnének lépni erre a piacra, azért érdemes részt venniük a helyi körzeti digitális földfelszíni televíziós műsorszórás pályáztatásához kapcsolódó igényfelmérésén, mert a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ennek alapján írja majd ki várhatóan a negyedik negyedévben a jelenlegi analóg technológiát felváltó digitális multiplexekre vonatkozó pályázatokat.

Kozma Zsolt, az NHH médiainfrastruktúra szabályozási igazgatója az MTI-nek elmondta, az igényfelmérés fontos állomás, mert a beérkezett egyedi igények alapján dől el, hogy mely területeken, milyen műszaki tartalommal történik majd első alkalommal a helyi-körzeti digitális televíziós műsorszórók pályáztatása. Ahol például senki sem jelentkezik digitális szolgáltatásra, ott az NHH nem ír majd ki pályázatot, s így az analóg műsorszórás leállítását követően ott nem lesz helyi, körzeti digitális szolgáltatás.

 Magyarországon 2011 végéig kell átállni a földfelszíni analóg sugárzásról a például több televíziós adás közvetítését és jobb minőségű szolgáltatást lehetővé tevő digitálisra, ami 44 helyi műsorszolgáltató és műsorszóró 45 műsorát is érinti. Ezeknek a műsorszóróknak, hasonlóan az országos szolgáltatást megnyerő Antenna Hungáriához, majd pályázniuk is kell a helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére. Jelezniük kell az igényüket azon szervezeteknek is, amelyek igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást.

 Kozma Zsolt kifejtette: ahhoz, hogy a pályáztatások elkezdődjenek, az NHH-nak fel kell mérnie, hogy hol, milyen igény van a digitális műsorszórása és szolgáltatásra. Az igényeket egyedileg kell benyújtani, ám a hatóság nem az egyedi igényeket bírálja majd el, hanem ezeket összesíti, figyelembe véve a hatékony frekvenciagazdálkodás és méretgazdaságos műsorszórás szempontjait is, majd ezek alapján kiírja a pályázatokat. A legjobb pályázatot benyújtóknak pedig lehetőséget ad szolgáltatásra.

 Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a frekvenciatartomány használati jogosultságának és a multiplex üzemeltetés lehetőségének elnyerése nemcsak jogokat ad majd a műsorszórónak, hanem szolgáltatási kötelezettségekkel is jár. Hozzátette: az első pályázati kör lezárása után évente lesz lehetőség arra, hogy újabb műsorszórók léphessenek be a piacra.

 Elmondta azt is, hogy május 31-ig lehet a hatósághoz az igényt benyújtani a műsorszórásra, illetve szolgáltatásra, amelyek alapján az NHH elkészíti a pályázattervezetek műszaki tartalmát. Ezt a parlamenti bizottsági felülvizsgálatot követően konzultációra bocsátja, majd várhatóan a negyedik negyedévben meghirdeti a pályázatokat. Az igényfelmérő kérdőívet a potenciális digitális műsorszórók, illetve az ilyen szolgáltatásra pályázók az NHH honlapján találják meg.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

A HONOR átfogó, mesterséges intelligencia-alapú stratégiát vitt az idei MWC-re

A HONOR Barcelonában mutatta be új, átfogó stratégiáját, amely a mesterséges intelligencia hajtotta, az operációs rendszereken túlmutató élményekre, és a szándék alapú felhasználó kezelőfelületekre épül. Nemzetközi partnereivel együttműködve több okoseszköz érkezését is bejelentette: a HONOR Magic6 Pro érkezése mellett a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t is, ami platformszintű AI-jal felszerelve kínál emberközpontú élményeket.

2024. február 26. 16:03

Csúcskészülékeket vitt az MWC kiállításra a Xiaomi

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltechnológiai innovátora Barcelonában, egy exkluzív sajtóesemény keretében bejelentette legújabb csúcsmodelljei, a Xiaomi 14 termékcsalád megjelenését. Az esemény mérföldkőnek számít a Xiaomi történetében, hiszen a vállalat soha eddig nem látott felhasználói élményt lesz képes nyújtani világszerte. Az eseményen William Lu, a Xiaomi Corporation partnere és elnöke, valamint a Xiaomi nemzetközi üzleti részlegének elnöke bemutatta a "Human X Car X Home" intelligens ökoszisztémára épülő vállalati stratégiáját. 

2024. február 26. 14:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30