Igényfelmérés alapján ír ki digitális pályázatokat vidéken az NHH

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 20. 08:42

A helyi műsorszóróknak és televízióknak, illetve azoknak, akik 2012 után be szeretnének lépni erre a piacra, azért érdemes részt venniük a helyi körzeti digitális földfelszíni televíziós műsorszórás pályáztatásához kapcsolódó igényfelmérésén, mert a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ennek alapján írja majd ki várhatóan a negyedik negyedévben a jelenlegi analóg technológiát felváltó digitális multiplexekre vonatkozó pályázatokat.

Kozma Zsolt, az NHH médiainfrastruktúra szabályozási igazgatója az MTI-nek elmondta, az igényfelmérés fontos állomás, mert a beérkezett egyedi igények alapján dől el, hogy mely területeken, milyen műszaki tartalommal történik majd első alkalommal a helyi-körzeti digitális televíziós műsorszórók pályáztatása. Ahol például senki sem jelentkezik digitális szolgáltatásra, ott az NHH nem ír majd ki pályázatot, s így az analóg műsorszórás leállítását követően ott nem lesz helyi, körzeti digitális szolgáltatás.

 Magyarországon 2011 végéig kell átállni a földfelszíni analóg sugárzásról a például több televíziós adás közvetítését és jobb minőségű szolgáltatást lehetővé tevő digitálisra, ami 44 helyi műsorszolgáltató és műsorszóró 45 műsorát is érinti. Ezeknek a műsorszóróknak, hasonlóan az országos szolgáltatást megnyerő Antenna Hungáriához, majd pályázniuk is kell a helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére. Jelezniük kell az igényüket azon szervezeteknek is, amelyek igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást.

 Kozma Zsolt kifejtette: ahhoz, hogy a pályáztatások elkezdődjenek, az NHH-nak fel kell mérnie, hogy hol, milyen igény van a digitális műsorszórása és szolgáltatásra. Az igényeket egyedileg kell benyújtani, ám a hatóság nem az egyedi igényeket bírálja majd el, hanem ezeket összesíti, figyelembe véve a hatékony frekvenciagazdálkodás és méretgazdaságos műsorszórás szempontjait is, majd ezek alapján kiírja a pályázatokat. A legjobb pályázatot benyújtóknak pedig lehetőséget ad szolgáltatásra.

 Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a frekvenciatartomány használati jogosultságának és a multiplex üzemeltetés lehetőségének elnyerése nemcsak jogokat ad majd a műsorszórónak, hanem szolgáltatási kötelezettségekkel is jár. Hozzátette: az első pályázati kör lezárása után évente lesz lehetőség arra, hogy újabb műsorszórók léphessenek be a piacra.

 Elmondta azt is, hogy május 31-ig lehet a hatósághoz az igényt benyújtani a műsorszórásra, illetve szolgáltatásra, amelyek alapján az NHH elkészíti a pályázattervezetek műszaki tartalmát. Ezt a parlamenti bizottsági felülvizsgálatot követően konzultációra bocsátja, majd várhatóan a negyedik negyedévben meghirdeti a pályázatokat. Az igényfelmérő kérdőívet a potenciális digitális műsorszórók, illetve az ilyen szolgáltatásra pályázók az NHH honlapján találják meg.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A vállalati felhasználók körében is egyre népszerűbbek az összehajtható telefonok

A Samsung bejelentette, hogy a vállalati felhasználásra értékesített Galaxy Z Fold és Galaxy Z Flip okostelefonok száma globálisan több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Az összehajtható okostelefonportfólióra szerződött vállalati ügyfelek A teljes évet tekintve várhatóan 16 millióra emelkedik majd a világszerte vállalati partnereknek kiszállított összehajtható telefonok darabszáma, amely 73 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

2022. december 8. 20:12

Magyar csapat változtatja ünnepi hangulatúvá a népszerű alkalmazást

Az ünnepi időszakra látványos átalakuláson megy át a TIER app felülete. A világ vezető mikromobilitási szolgáltatójának mobilalkalmazásában karácsonyi üdvözlőképernyő, ikonok és üzenetek jelennek meg, hogy az alkalomhoz illően segítsék a felhasználókat a biztonságos közlekedésben. Az applikáció feldíszítéséért ezúttal is magyar csapat felel, a TIER budapesti Tech Hubja emellett folyamatosan felügyeli a rendszer működését. 

2022. december 8. 11:26

Mobilalkalmazás a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult startup és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.

2022. december 6. 18:29

Megérkezett Magyarországra a HUAWEI Mate 50 Pro

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb zászlóshajó okostelefonja, a Mate 50 Pro. A készüléket teljesen új, innovatív kamerarendszerrel szerelték fel, melynek 50MP-es Ultra Aperture kamerája a világon elsőként tíz fokozatban állítható fizikai rekesznyílással rendelkezik. A különleges technológiával a professzionális fényképezőgépeket idéző, gyönyörű portrék és makrófotók készíthetők.  Ezenfelül a Mate 50 Pro-n debütál az új EMUI 13 operációs rendszer, amely számos új funkcióval teszi kényelmesebbé a készülék kezelését és egyszerűbbé a fájlok tárolását, valamint az egyéb eszközökkel való együttműködést. 

2022. december 5. 12:38

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.

2022. december 5. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55