YouTube Leanback: önjátszó HD szolgáltatás lustáknak - akár Facebookra is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 8. 09:03

A YouTube új "Dőlj hátra" szolgáltatása elsőként a nagy felbontású videók közül válogat, és célja a televíziózáshoz hasonlatos élmény előállítása a videomegosztó portálon.

A televíziózás főként a fiatalok körében már korántsem „öli meg a rádiósztárt”, ahogy a dal mondja, hanem éppen fordítva, egyre több időt veszít az internettel szemben. Ezt a folyamatot az indította be, hogy a világhálón sokkal rugalmasabban válogathatjuk össze, mit is szeretnénk éppen megnézni. Sokak számára éppen ez a vonzerő a tv-vel szemben, most azonban a másik tábor, az inkább passzív közönség meghódítása a cél. Számukra lényegesebb, hogy folyamatos műsorfolyammal találkozzanak, és a Leanback éppen ezt kínálja. A még májusban bejelentett szolgáltatás mostantól elérhető a YouTube-on, mely így televíziós élményt szeretne kínálni felhasználóinak. Éppen ezért leginkább HD felbontású felvételekre szabták a szolgáltatást, és keresés esetén is ezek a találatok jelennek meg először, listánk pedig folyamatos lejátszás formájában automatikusan lejátszásra kerül. A kezelés rém egyszerű, a négy, fel-le jobbra-ballra nyíllal billentyűzetről vezérelhető, nem kell az egérrel a kis jeleket célozgatnunk. További terjeszkedési irány a közösségi oldalak világa, a Facebookra például már három kattintással beépíthetjük a Leanbacket, így ismerőseink számára is nézhető tévécsatornát állíthatunk össze. A megoldás hátránya, hogy előbb utóbb reklámok is beépülnek majd a rendszerbe, másrészt egyelőre csak Flash alapú, a következő generációs böngészők által támogatott, szabadon használható HTML5 verzióról eddig semmi hír.

A YouTube természetesen egy kis ismeretterjesztő videót is összeállított a Leanback szolgáltatásról.

Kulcsszavak: YouTube Facebook videó

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39