YouTube Leanback: önjátszó HD szolgáltatás lustáknak - akár Facebookra is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 8. 09:03

A YouTube új "Dőlj hátra" szolgáltatása elsőként a nagy felbontású videók közül válogat, és célja a televíziózáshoz hasonlatos élmény előállítása a videomegosztó portálon.

A televíziózás főként a fiatalok körében már korántsem „öli meg a rádiósztárt”, ahogy a dal mondja, hanem éppen fordítva, egyre több időt veszít az internettel szemben. Ezt a folyamatot az indította be, hogy a világhálón sokkal rugalmasabban válogathatjuk össze, mit is szeretnénk éppen megnézni. Sokak számára éppen ez a vonzerő a tv-vel szemben, most azonban a másik tábor, az inkább passzív közönség meghódítása a cél. Számukra lényegesebb, hogy folyamatos műsorfolyammal találkozzanak, és a Leanback éppen ezt kínálja. A még májusban bejelentett szolgáltatás mostantól elérhető a YouTube-on, mely így televíziós élményt szeretne kínálni felhasználóinak. Éppen ezért leginkább HD felbontású felvételekre szabták a szolgáltatást, és keresés esetén is ezek a találatok jelennek meg először, listánk pedig folyamatos lejátszás formájában automatikusan lejátszásra kerül. A kezelés rém egyszerű, a négy, fel-le jobbra-ballra nyíllal billentyűzetről vezérelhető, nem kell az egérrel a kis jeleket célozgatnunk. További terjeszkedési irány a közösségi oldalak világa, a Facebookra például már három kattintással beépíthetjük a Leanbacket, így ismerőseink számára is nézhető tévécsatornát állíthatunk össze. A megoldás hátránya, hogy előbb utóbb reklámok is beépülnek majd a rendszerbe, másrészt egyelőre csak Flash alapú, a következő generációs böngészők által támogatott, szabadon használható HTML5 verzióról eddig semmi hír.

A YouTube természetesen egy kis ismeretterjesztő videót is összeállított a Leanback szolgáltatásról.

Kulcsszavak: YouTube Facebook videó

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás