Két számjegyű növekedéssel stabilizálódott a komputerpiac

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 16. 13:40

Ismét két számjegyű növekedést produkált a komputerpiac, a második negyedévben világszerte 82,9 millió készüléket, az egy évvel ezelőttihez képest 20,7 százalékkal többet adtak el a Gartner piackutató intézet csütörtöki tájékoztatása szerint.

Európában is stabilizálódott a piac, főként a hordozható készülékek iránti keresletnek köszönhetően.

Éves összehasonlításban az európai, a közel-keleti és az afrikai piac 24,1 millió üzembe helyezett számítógéppel, 21,6 százalékkal bővült.

A második félévre a Gartner elemzője arra számít, hogy a vállalatok kereslete is javulni fog, a Microsoft Windows 7 operációs rendszerére való átállás is növelni fogja a beszerzési igényeket a cégeknél.

A gazdasági hangulat mindazonáltal nem stabil, a kereslet nagyon változékony. a piackutató szerint. A harmadik negyedév már biztosabb információkkal szolgálhat arról, hogy a PC-ágazat tartósan kiheverte-e a megpróbáltatásokat - mutatott rá az intézet egyik
elemzője.

Európában a második negyedévben a netbookok piaci részesedése az előző negyedévihez képest gyors esést mutatott, 70 százalékról 20 százalékra zsugorodott. A visszaesés annak jele lehet, hogy a mininotebookok újdonságnak számító osztálya megalapozta helyét a piacon.

Világszerte a piaci részesedést tekintve a Hewlett-Packard (HP) megőrizte vezető helyét (17,4 százalék), a második helyen az Acer, a harmadikon a Dell áll 13, illetve 12,4 százalékkal. A kínai Lenovo 10 százalékos részesedéssel a negyedik, míg az Asus 5,2 százalékkal
az ötödik.

Az európai színtéren az Acer megfosztotta vezető helyétől a HP-t, az előbbi 21,3 százalékkal részesedik a piacból, az utóbbi 19,7 százalékkal. A Dell 9,2 százalékkal a harmadik, az Asus 8,5 százalékkal a negyedik.

Kulcsszavak: Gartner Group trend PC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2022-ben is az Euronics lett a legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú online kereskedő

Közzétette a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú online kereskedők friss ranglistáját a GKID. 2022-ben már másodszor készült külön rangsor a 100%-ban magyar hátterű cégekről, ahol az Euronics ismét kiérdemelte az első helyet. Az összesített listán a vállalat megőrizte hetedik helyét, 2023-ban pedig további növekedésre számít online értékesítési csatornáján.

2023. május 27. 16:33

Az IFUA Horváth Zöld Kerék díj idei nyertesei

Az idén a Grundfos és az MBH Bank nyerte el az IFUA Horváth Zöld Kerék díjat. A Grundfos „Átfogó ESG-alapú irányítási rendszerfejlesztés” kategóriában, az MBH Bank pedig „ESG-szempontok beépítése a termékfejlesztésbe” kategóriában bizonyult a legjobbnak a pályázók közül.

2023. május 27. 15:05

Konferencia a gépi tanulásról, a mesterséges intelligenciáról és a mély tanulásról

2023. június 2. és 4. között Prágában, az O2 Universumban rendezik meg Európa legnagyobb gépi tanulásról, mesterséges intelligenciáról és mélytanulásról szóló konferenciáját. A Machine Learning Praque társszervezője a Kiwi.com, vezető utazási technológiai vállalat. Az eseményen olyan nagyvállalatok szakértői lesznek előadók, mint az Amazon, az Emplify, a Google, a Microsoft és a Workday.

2023. május 27. 10:19

Véleménykutatás készült az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek témájában

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek kapcsán végezte el a felmérését.

2023. május 26. 20:20

Siemens-technológiával digitalizál magyar gyárában a Poppe + Potthoff

A német cégcsoport átfogó ipari digitalizációs projektje keretében meglévő operatív és informatikai környezetét kapcsolja össze a precíziós gyártás optimalizálásához.

2023. május 26. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01