Körkép a nyílt forráskódú analitikáról a jövő heti Open Source BI Fórumon

forrás Prim Online, 2010. október 12. 17:01

Az elmúlt években a vállalati és kormányzati informatikában egyre növekszik az open source üzleti intelligencia megoldások népszerűsége, amelyek tudásban lassan megközelítik a hagyományos IT szállítók szoftvereit, miközben nagyobb rugalmasságot és átláthatóságot biztosítanak, és beszerzésük lényegesebben alacsonyabb költségekkel jár.

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő konferencián számos nyílt forráskódú döntéstámogató eszköz mutatkozik be, lefedve az üzleti intelligencia és adattárház-építés szinte minden szegmensét.

Az egyik érdekesség az olasz Engineering által támogatott és fejlesztett SpagoBI platform, amely  lehetővé teszi a különböző fejlesztőktől származó BI komponensekből integrált  üzleti intelligencia rendszerek kialakítását open source alapokon. Az alkalmazható elemek között megtalálhatóak az ETL, a jelentéskészítő, és az ad-hoc lekérdezést támogató modulok, sőt mód van  adatbányászati és térképes elemzések  megvalósítására is.

További információ

A német Rapid-I adatbányászati megoldásai nem csak a nyílt forráskódú szoftverek között töltenek be meghatározó szerepet, de egyre inkább kihívást jelentenek a prediktív analitika olyan vezető szereplőinek is, mint a SAS és az SPSS. A cég zászlóshajója a RapidMiner, amely  kényelmes felhasználói felületen tesz elérhetővé több száz különböző adatbányászati algoritmust. A termékpalettán  emellett megtalálhatóak a szociális hálók és a webes szolgáltatások adatainak elemzésére szolgáló megoldások is.

További információ

Szintén újdonság, hogy a Sun felvásárlása óta először fog az Oracle előadást tartani itthon a MySQL BI célú alkalmazási lehetőségeiről, bemutatva a népszerű  adatbázismotor adattárházas funkcióit és a hatékony működéshez szükséges szakmai fogásokat.

További információ

A open source BI hazai szakértői is szép számmal képviseltetik magukat a konferencia programjában, így többek között lesz szó az adatintegráció, a pénzügyi tervezés és költségelemzés és a webes látogatottsági adatok elemzésének nyílt forráskódú eszközökkel történő megvalósításáról. Külön előadások foglalkoznak a open source szoftverek alkalmazásával kapcsolatos pénzügyi és jogi kérdésekkel is, kitérve a különböző licenszelési alternatívákkal kapcsolatos tudnivalókra.

További információ

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hello Tomorrow: Négy magyar vállalkozás a világ legígéretesebb deep tech startupjai között

Négy magyar tudományos technológiai vállalkozás is rangos nemzetközi elismerésben részesült, hiszen világszinten több, mint 5000 jelentkező közül bekerültek a „deep tech pioneer”-ek közé a Hello Tomorrow Global Challenge programja keretében. A minősítésnek köszönhetően a Biopesticide, az ITMedicine, a Lupfe és a Jfermi bemutatkozhatnak a világ legfontosabb deep tech seregszemléjén a párizsi Hello Tomorrow Global Summit rendezvényen, jövő márciusban. 

2019. december 9. 15:23

Új piacot hívott életre az autonóm mobil robotok elterjedése

Mindössze pár évvel bemutatkozása után az AMR (autonóm mobil robot) platform a gyártóipari logisztikai műveletek automatizálásának egyik legnépszerűbb megoldásává vált. Rugalmassággal, valamint egyszerű és érthető programozással támogatja a dinamikus logisztikai környezeteket, miközben még a költségeket is csökkenti. Az AMR-ekkel párhuzamosan létrejött egy új piac is, amely kimondottan kiegészítő megoldásokkal, tartozékokkal és alkalmazásokkal szolgál annak érdekében, hogy az egyedi logisztikai kihívások is legyőzhetőek legyenek, valamint, hogy az automatizációs befektetés még hamarabb megtérülhessen. Az egyik ilyen kiegészítő eszköz az AMR-ekre szerelhető és személyre szabott fedélzeti modul, amelynek köszönhetően a rakodó és áthelyező, anyagmozgató folyamatok teljes mértékben automatizálhatóvá válhatnak.

2019. december 9. 10:18

Az Epson elkötelezett a COP25 mellett

Az Epson megerősítette elhivatottságát a karbon-intenzitás csökkentése mellett (az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése) az ENSZ Éghajlat-változási konferenciája (COP25) kapcsán, melyet december másodika és tizenharmadika között tartanak Madridban.

2019. december 9. 09:04

Százféle innováció, egy közös szikra

Az áttörő újítások mindig egy korszakalkotó ötlettel kezdődnek. Ahhoz azonban, hogy egy jó elképzelés megszülethessen, és abból sikeres fejlesztés legyen, szükség van a megfelelő és támogató háttérre. Sokszor bele sem gondolunk abba, mi minden járul hozzá egy-egy különleges újításhoz a színfalak mögött. A SUSE számos különféle területen nyújt technológiai támogatást a digitális úttörőknek, az okos városok működtetésétől kezdve a Hold meghódításán és a biztonságos közlekedésen át a rák eddig ismeretlen gyógymódjainak kutatásáig.

2019. december 8. 10:26

NMHH mobilpiaci jelentés

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató új, 2019 első félévének adatait is magába foglaló mobilpiaci jelentését tette közzé ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A dokumentumból kitűnik, hogy a legtöbb trend folytatódott. Tovább erősödött a 4G: fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom. Ugyanakkor megtorpant az SMS-küldés népszerűsége.

2019. december 6. 18:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás