Több tucat weboldalt zártak be az amerikai hatóságok

Milkovits Gábor, 2010. november 30. 08:18

Az amerikai kormányszervek több mint 70 internetes portált zártak be hétfőn, az illegális cikkekkel kereskedő portálok mellett a médialetöltéshez és -megosztáshoz kapcsolódó oldalakat is.

Az akció inkább nevezhető látványosnak, semmint sikeresnek, hiszen szerverek, tartalmak és konkrét termékek nem kerültek lefoglalásra, az oldalakat pedig azonnal más címeken kezdték üzemeltetni. A lezárt portálok között több olyan is található, amely márkás árucikkek hamisítványaival kereskedik, azonban a fájlcsere is a célpontok között szerepelt. Blokkolták ugyanis a Torrent-Finder.com nevű torrentkeresőt is, amely pedig csak közvetve érintett, hiszen csupán megmutatja az egyes, sokszor nyilván a szerzői jogdíj megfizetése nélkül feltöltött tartalmak torrentjeit.

A lépések maguk nem túl drasztikusak, az a példa azonban igen, hogy az amerikai bevándorlási és vámhivatal az ottani új törvények értelmében sokféle jogcím alapján bezárhat weboldalakat. Ráadásul az állami beavatkozás az internet működésébe Európában is sok helyen népszerű: a franciák tavaly óta pár figyelmeztetés után lekapcsolhatják a netről a fájlcserélő személyeket, a britek pedig arra készülnek, hogy az amerikai hatóságokhoz hasonló jogosultságot szerezzenek az online tartalmak ellenőrzésére.

Kulcsszavak: fájlcsere jog szerzői jog

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Az új Internet Pro díjcsomagban a vezetékes internet mobilinternettel egészül ki

A Vodafone frissen bevezetett Internet Pro csomagjával az alap vezetékes internetszolgáltatás mellé egy kiegészítő mobiladatot tartalmazó SIM kártyát és opcionálisan Wi-Fi hotspot eszközt is vásárolhatnak az előfizetők. A korlátlan mobil adatot az ügyfelek havonta egyszer tetszőleges időpontban aktiválhatják 72 órára a My Vodafone applikáción keresztül, így, ha esetleg valami megzavarja a vezetékes szolgáltatást, az internetelérés így akkor is folyamatos marad, ha például az utcában zajló építkezés, csatornázás, áramszünet vagy a rossz időjárás miatt elmegy az otthoni internet.

2022. május 5. 12:43

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

2022. május 3. 19:55

A Huawei a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón. 

2022. április 29. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46