Támadások bénítják a Wikileaks oldalát

Milkovits Gábor, 2010. december 1. 07:25

A Wikileaks bejelentette, hogy sorozatos támadásoknak van kitéve az az oldala, amelyen a titkos és az USA diplomáciáját kompromittáló amerikai nagykövetségi üzeneteket hozta nyilvánosságra a szervezet.

A hírt a Netcraft netes forgalomfigyelő cég is megerősítette, amely szerint az oldal kedden déltől kora délutánig teljesen elérhetetlen volt. Pedig az üzemeltetők előzetesen gondoskodtak arról, hogy a portál egyszerre három különálló IP-címről is elérhető legyen, de úgy látszik ez sem volt elegendő a védelemhez. A „Cablegate” ügynek szentelt oldal mellett a Wikileaks főoldala is elérhetetlenné vált kedd estére. Biztonsági elemzők szerint nehéz megmondani, hogy pontosan kik állhatnak a klasszikus DDoS támadások hátterében. Egyes hazafias amerikai hackerek ugyanis már korábban is kinézték maguknak a szervezetet, a támadások jellege és intenzitása azonban akkor igen eltérő volt a mostanitól.

Kézenfekvő a feltételezés, hogy ezúttal új és komolyabb támadásról van szó, habár az is nyilvánvaló, hogy az ügynek csupán jelképes jelentősége van, hiszen a kiszivárgott akták túlnyomó részét nem a weboldalon, hanem más csatornákon, például a sajtóban tette közzé a Wikileaks. Az azonban bizonyos, hogy az ügy nem igazán tetszik az amerikai kormányzatnak: az alapító Julian Assange-t például hivatalosan is körözött bűnözővé nyilvánították a tengerentúlon, amiért az amerikai nemzetbiztonságot fenyegető információt tett közzé.

Kulcsszavak: politika hacker security

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországra jön a NASCAR?

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez nem egy egyszeri alkalom volt. Jordan Jiloty az idén a budapesti Hungarian Summit-ra is ellátogat június 8-án. 

2023. június 1. 19:55

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39