Számítógépes nyelvészeti konferencia kezdődött Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 3. 13:04

Kétnapos nyelvi konferencia kezdődött csütörtökön Szegeden: a VII. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia 2011 elnevezésű tanácskozás a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont.

Csirik János, a szervező Szegedi Tudományegyetem informatikai tanszékcsoportjának tanára, a Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az idén hetedik alkalommal megrendezett konferencia fő célja az elvégzett vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetőség nyílik hallgatói projektek, illetve a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is.

A szegedi konferencián a magyar nyelvvel kapcsolatos kutatások jelennek meg. Két területtel foglalkoznak, az egyik a beszéd felismerése, a másik, a nagyobb terület az írott szövegek feldolgozása és megértése.

Az utóbbi lényege, hogy a számítógép az elolvasott cikk alapján megállapítja, hogy miről is szól. A cél, hogy a keresőrendszerek minél okosabbak legyenek, a jelenlegiek ugyanis nagyon nagy merítést adnak egy-egy szóra. Egy kattintással legalább egymilliárd találatot
kaphat a felhasználó. Azonban ha a gép a dolog jelentését és értelmét meg tudja határozni, pontosabban tud keresni, és csak tíz-tizenöt választ ad, szoros összefüggésben az adott kéréssel.

A tanácskozásra mintegy száz szakember érkezett az ország kutatóintézeteiből, egyetemeiről. A résztvevők mintegy negyven előadást hallgatnak meg. A konferencia szekciói megfelelnek a kutatási irányoknak, így van morfológiai szekció, amely a nyelvi alaktani kérdésekkel foglalkozik, szintaktikus szekció, amely a mondatfelépítést kutatja, szemantikus szekció, amely elsősorban a nyelv értelmének megfejtésével foglalkozik. A bemutató szekcióban az elért eredményeket demonstrálják, illetve dolgozik a beszédfeldolgozó szekció is.

Kulcsszavak: konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája

Új eszközt kínál a fenntarthatósági törekvések még eredményesebb megvalósításához a vállalkozások és szakemberek számára a Schneider Electric, már lehet jelentkezni a társaság Fenntarthatósági Iskolájába. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

2023. június 4. 14:33

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39