Tudományos nosztalgia – Újra épül az EDSAC

Vértes Judit, 2011. január 15. 09:30

Brit kutatók úgy döntöttek, elegük van a modern gépekből, és újra megépítik a 60 éves szoba méretű számítógépet, az EDSAC-ot, melynek memóriája 32 db 150cm  hosszú higanytartály.

Az EDSAC („Electronic Delay Storage Automatic Calculator”) számítógépet a Cambridgei Egyetem csapata készítette, először 1949-ben futott rajta program. Ez volt az első elektronikus, tárolt programú számítógép, amely már gyakorlati feladatok megoldására is használható volt.
A számítógépet több tudományos kutatásban is használták, John Kendrew és Max Perutz kémiai Nobel Díjat nyert 1962-ben, kutatásaikhoz az EDSAC-ot használva. Ezt használták az egyetemen induló első számítástechnika kurzus diákjai is, 1953-ban.
A gép másodpercenként 650 műveletet hajtott végre, mindezt 3000 elektroncső segítségével. Sajnos, csak kevés része maradt meg. A memóriaként használt higanytartályokat biztonsági okokból nem építik újra.
A Computer Conservation Society (CCS) három év alatt tervezi megépíteni az EDSAC számítógép mását, melynek  költsége 350000$. A Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban a látogatók nyomon követhetik a munkálatokat. A múzeumban látható az első programozható elektronikus számítógép, a  Colossus újraépített változata is.
 

Kulcsszavak: PC tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP kiad egy licencmentes Windows PC/Server biztonsági mentési megoldást

A QNAP Systems, Inc., a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora ma hivatalosan is bemutatta a NetBak PC Agent licencmentes, teljes rendszermentési megoldást Windows-rendszerhez. A NetBak PC Agent egy olyan segédprogram, ami megköveteli a Hyper Data Protector, a végponti eszközök (beleértve a VM-eket, Windows PC-ket és szervereket) biztonsági mentését támogató NAS-alkalmazás telepítését a felhasználó NAS rendszerére.

2024. március 3. 13:47

Bemutatták az új Maserati GranCabrio-t

A Maserati bemutatta legújabb autóját, az ikonikus GranCabrio-t, mely mostantól Spyderként is elérhető. A modell a kupé ikertestvérének, a díjnyertes GranTurismónak az új, nyitott tetejű változata.

2024. március 3. 12:10

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait!

Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. 

2024. március 2. 16:20

Új vezérigazgató került az Antenna Hungária élére

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól – közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2024. március 2. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30