Digitális felhőbe száll a zenepiac

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 25. 09:12

Digitális felhőbe száll a zenepiac, miután a Sony is bővíti a Music Unlimited nevű internetalapú, letöltés nélküli zenehallgatást biztosító szolgáltatását.

A Nagy-Britanniában, Írországban és az Egyesült Államokban tavaly decembertől elérhető fizetős szolgáltatás szinte alig különbözik a jól ismert netes "rádióktól", mint amilyen a Spotify, a Pandora, vagy a Last.fm.

 A Music Unlimited oldalán a felhasználók mintegy 6 millió számból állíthatják össze azokat a válogatásokat, amelyeket számítógépeken vagy netezésre alkalmas szórakoztatóelektronikai berendezéseken hallgathatnak.

 A Sony a vasárnap kezdődött Cannes-i zenei fesztiválon, a 23. és 26. között rendezett MIDEM-en jelentette be, hogy a szolgáltatás Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban is elérhető lesz. Ezzel pedig a Sony is elismerte, hogy a felhőalapú (cloud computing), avagy az internetes szervereken, a "felhőben" tárolt zenék segíthetik termékei népszerűsítését, alternatívái lehetnek az Apple iTunes áruházának, és a letöltés nélküli tartalmak még a kalózkodás elleni küzdelmet is segíthetik.

 A kérdés az, hogy a Sonynak sikerül-e megélni egy olyan piacon, ahol már számtalan hasonló, de ingyen is elérhető szolgáltató üzemel, az Apple áruházából vásárolt tartalmak ráadásul internetkapcsolat nélkül, "offline" módban is hallgathatók. Az autóipar például potenciális felvevőpiaca lehet a hálózati zenei szolgáltatásoknak, miután a Ford bejelentette, hogy új járműveiben elérhetővé teszi a Pandora internetes rádiót.

 Szakemberek szerint a háromnapos rendezvényen a felhőalapú szolgáltatások azért kapnak kitüntetett szerepet, mert a rajongók egyre inkább a zenékhez való hozzáférésre és nem ezeknek a birtoklására törekszenek.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén a fenntarthatóság erősítése és az AI térnyerése dominálja a vállalati informatikát

2024-ben meghatározó lesz a vállalati IT területén a digitális ágazat környezeti hatásainak minimalizálása, a biztonsági mentési megoldások felértékelődése és a generatív mesterséges intelligencia térhódítása is – áll a Gartner és más iparági felmérések alapján, a vshosting, a menedzselt hosting megoldások közép-európai vezető vállalata által összeállított előrejelzésben.

2024. március 5. 12:59

A Kyndryl és a Stellantis partnerségre lép

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra szolgáltatója bejelentette, hogy széles körű, többéves megállapodást kötött a Stellantisszal, abból a célból, hogy Európában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában menedzseljen alapvető üzleti informatikai tevékenységeket, mint például a hálózati, adatközponti támogatást és helyi IT szolgáltatások támogatását.

2024. március 5. 11:30

Az MI-vezérelt egyemberes vállalkozásoké a jövő? – izgalmas beszélgetés a Széchenyi István Egyetemen

„Olyan forradalom ez, mint az elektromosság megjelenése, csak még annál is mélyrehatóbb” – hangzott el a győri Széchenyi István Egyetem Spinoff Klubjának évadnyitó pódiumbeszélgetésén, ahol a mesterséges intelligencia (MI) üzleti felhasználási lehetőségeit vitatták meg a technológiával foglalkozó szakemberek. Az eszmecsere kijózanító képet rajzolt a területről: még nem tartunk ott, hogy a gép helyettesíti az embert, ugyanakkor bagatellizálni sem lehet a világra gyakorolt hatását.

2024. március 5. 09:57

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és a Procter&Gamble

Speciális marketingkurzuson és szenior vezetők vendégelőadásain is részt vehetnek a corvinusos hallgatók a Procter & Gamble nemzetközi fogyasztásicikk-gyártó vállalat, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem között létrejött friss partnerségnek köszönhetően.

2024. március 4. 17:46

A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

Az SZTNH „IP Hősök” kampányának következő fejezete az éves szinten már 350 milliárd dolláros iparággá vált sportiparban tevékenykedő vállalkozásokat ösztönzi arra, hogy felismerjék a szellemi tulajdon egyre kiemelkedőbb szerepét.

2024. március 4. 16:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30