Hatmillió felhasználónál tart a nyomkövetésre épülő Foursquare

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 26. 11:54

Hatmillió felhasználónál tart a Foursquare közösségi portál, amely a helyzetmeghatározásra képes mobileszközökre optimalizálva a tagok valódi tartózkodási helyéhez igazítva kínál különböző szolgáltatásokat.

A 2009 márciusában indult oldal olyan internetezésre alkalmas mobiltelefonokon érhető el, amelyek műholdas (GPS), vagy a mobilhálózatok adótornyait használva háromszögeléses módszerrel képesek bemérni a felhasználó pontos tartózkodási helyét. A szolgáltatás lényege, hogy a barátok, ismerősök mindig láthatják, hogy ki, mikor éppen merre jár.

 A portál fejlődése látványos, mert egy évvel ezelőtt csupán 100 ezer regisztrációnál jártak. A jelenlegi felhasználók több mint 60 százaléka az Egyesült Államokban tartózkodik, míg a többiek Európából, Japánból, Délkelet-Ázsiából és Dél-Amerikából jelentkeznek be az oldalra.

 A közösséget pontokkal és különböző vásárlási kedvezményekkel arra ösztönzik, hogy megadott szempontok szerint értékeljék azokat a helyeket, ahol éppen járnak. A Foursquare tagjai közzétehetik, hogy hol és mit érdemes venni, vagy megnézni, valamint lekérdezhetik, hogy egy adott helyen ki mit látott és ezek alapján mi a véleménye arról. A felhasználókat külön jutalomban részesítik, ha vonattal, vagy hajóval utaznak, illetve ha eldugott, ritkán látogatott helyre jutnak.

 Az oldal tavalyi statisztikái szerint nem volt olyan ország, ahonnan ne lett volna Foursquare bejelentkezés, a legérdekesebb hely pedig a világűr volt, ahonnan egy asztronauta kapcsolódott a portálhoz.

 A nyomkövetésen alapuló szolgáltatásnak azonban számos ellenzője is akadt. Egy holland fejlesztő például az ironikus PleaseRobMe azaz a Raboljon ki, kérem címet adta annak az oldalnak, amellyel a Foursquare, a Twitter, és az ezekhez hasonló helyzetmeghatározással kiegészített közösségi portálok veszélyeire hívta fel a figyelmet.

 A túlzott mértékű információmegosztást a betörők például arra is használhatják, hogy ellenőrizzék, valóban elment-e otthonról a kiszemelt épület lakója.

 A Foursquare növekvő népszerűségével úgy tűnik sokan még most sem veszik figyelembe az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek sokszor ismételt tanácsait, hogy a Facebook-, Twitter- és más közösségi portálok használói is gondolkodjanak el, mielőtt személyes információk tömkelegével töltik fel az adatlapjukat.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás