Informatikai konferencia a Kaposvári Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 28. 09:33

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a kutatás terén már közel vagyunk ahhoz, hogy Európa egy hasonló föderális állammá váljon, mint amilyen az Egyesület Államok, amire azért van szükség, hogy Európa a kutatásra alapozva versenyképes legyen a világon.

Kroó Norbert szerdán Kaposváron, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) háromnapos jubileumi, 20. Networkshop konferenciájának nyitónapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a legfontosabb, ha nem a legfontosabb európai infrastruktúra, az információs technológiákon alapuló infrastruktúra", s ebben azok az európai programok, amelyeknek a NIIF Program is része, kulcsszerepet játszanak. A magyar kutatók elismertek a világon, amire büszkék lehetünk - tette hozzá az akadémikus.

 Szávai Ferenc, a rendezvénynek az idén először otthont adó Kaposvári Egyetem rektora kiemelte, hogy az egyetemen igyekeznek kihasználni a hálózat adta lehetőségeket, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az adatbázisokat, a szoftvereket. Megjegyezte, hogy az információk sokaságából összeadódó tudás nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban hasznosítható, hanem egyúttal versenyképessé tesz, az informatikának meghatározó szerepe van a mindennapokban, átalakítja a társadalmat, a gazdaságot, a gondolkodásunkat.

 A konferencia több mint háromszázan résztvevője – főként felhasználók és hálózatépítők - hét szekcióban 115 előadást hallhat, a többi között a közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, az adatbázis-kezelésről, jogi szabályozásról és etikai kérdésekről.

 A szakemberek átfogó képet kapnak a kutatási, felsőoktatási és közoktatási intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak elektronikus infrastruktúrájáról, a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő hazai tervek megvitatására is.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rendszerszintű védelem a mobil munkavégzés korában

A távoli munkavégzés elterjedése teljesen új kihívások elé állította a legtöbb vállalatot és így a felhasználókat is. Az otthoni irodákra való átállás a mobileszközök szerepét is átalakította, egyre több feladat elvégzéséhez váltak szükségessé. A megnövekedett használattal pedig a biztonság és az adatvédelem szerepe is felértékelődik. A Samsung csúcskészülékeiből és egyedi szolgáltatásaiból álló Galaxy ökoszisztéma folyamatos fejlesztésével mostanra egy teljeskörű platform áll a felhasználók rendelkezésére, amelyben biztonsággal kezelhetik az adataikat és használhatják távolról az irodai eszközparkot az 5G hálózatokon keresztül.

2021. október 21. 12:40

A Sport TV podcastjai a Betone Networknél

Sport tematikájú podcast műsorokkal gyarapodott a Betone Network portfóliója. Az idén indult cég felel a jövőben a Sport TV Lesen vagyunk, Kézi vezérlés, Extra Inning és Karanténcast műsorainak értékesítéséért. Ezekkel immár huszonhat podcast található meg a Betone Network hálózatában. 

2021. október 21. 11:12

1,2 milliárd forint jogdíjat fizet az EJI

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint 75 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj tizenegymillió forint, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttesen 71 millió forintot kap műsoraik 2020-as felhasználása után.

2021. október 21. 09:47

Fenntarthatóságban világelsők között a Magyar Telekom

A telekommunikációs szektor fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő vállalatai között jelölte meg a Magyar Telekomot az ISS Corporate Solutions a vállalat 2020. évi fenntarthatósági eredményei alapján.

2021. október 20. 21:31

A kollégák egyik fele otthon ül, a másik az irodában – mit kezdhet ezzel a cég?

A világjárvány természetessé tette a munkahelyeken azt, ami azelőtt ritkán fordult elő: a csapat egyik fele otthonról dolgozik, a másik az irodából. Ez az úgynevezett hibrid munkavégzés teljesen új kihívás a cégeknek. Akár külső segítségre is szüksége lehet a vezetőknek, hogy a vállalat alkalmazkodni tudjon az új helyzethez.

2021. október 20. 20:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20