Informatikai konferencia a Kaposvári Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 28. 09:33

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a kutatás terén már közel vagyunk ahhoz, hogy Európa egy hasonló föderális állammá váljon, mint amilyen az Egyesület Államok, amire azért van szükség, hogy Európa a kutatásra alapozva versenyképes legyen a világon.

Kroó Norbert szerdán Kaposváron, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) háromnapos jubileumi, 20. Networkshop konferenciájának nyitónapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a legfontosabb, ha nem a legfontosabb európai infrastruktúra, az információs technológiákon alapuló infrastruktúra", s ebben azok az európai programok, amelyeknek a NIIF Program is része, kulcsszerepet játszanak. A magyar kutatók elismertek a világon, amire büszkék lehetünk - tette hozzá az akadémikus.

 Szávai Ferenc, a rendezvénynek az idén először otthont adó Kaposvári Egyetem rektora kiemelte, hogy az egyetemen igyekeznek kihasználni a hálózat adta lehetőségeket, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az adatbázisokat, a szoftvereket. Megjegyezte, hogy az információk sokaságából összeadódó tudás nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban hasznosítható, hanem egyúttal versenyképessé tesz, az informatikának meghatározó szerepe van a mindennapokban, átalakítja a társadalmat, a gazdaságot, a gondolkodásunkat.

 A konferencia több mint háromszázan résztvevője – főként felhasználók és hálózatépítők - hét szekcióban 115 előadást hallhat, a többi között a közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, az adatbázis-kezelésről, jogi szabályozásról és etikai kérdésekről.

 A szakemberek átfogó képet kapnak a kutatási, felsőoktatási és közoktatási intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak elektronikus infrastruktúrájáról, a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő hazai tervek megvitatására is.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Talpraesett diákprogramozók és profi képzőművészek tisztelegtek Neumann János előtt Szekszárdon

Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

2023. március 24. 21:17

Kaprinay Zoltán a cégépítésről tartott telt házas előadást a Széchenyi-egyetem Spinoff Klubjában

A győri Széchenyi István Egyetem Spinoff Klubjának célja, hogy ösztönözze hallgatóit saját vállalkozásuk elindítására, formálja szemléletmódjukat, perspektívát mutasson számukra. A program keretében az Index.hu, az A38 hajó, a Bónusz Brigád vagy éppen a Creative Dock Hungary alapításában, illetve vezetésében is részt vett Kaprinay Zoltán a cégépítés módszertanáról, a fenntartható és innovatív vállalkozásfejlesztésről tartott nagy sikerű, telt házas előadást. A hallgatók üzleti ismereteit tavasszal további programokon bővítik.

2023. március 24. 20:35

Kis és közepes méretű épületek intelligensebb és egyszerűbb kezelése

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

2023. március 24. 19:28

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48