Informatikai konferencia a Kaposvári Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 28. 09:33

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a kutatás terén már közel vagyunk ahhoz, hogy Európa egy hasonló föderális állammá váljon, mint amilyen az Egyesület Államok, amire azért van szükség, hogy Európa a kutatásra alapozva versenyképes legyen a világon.

Kroó Norbert szerdán Kaposváron, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) háromnapos jubileumi, 20. Networkshop konferenciájának nyitónapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a legfontosabb, ha nem a legfontosabb európai infrastruktúra, az információs technológiákon alapuló infrastruktúra", s ebben azok az európai programok, amelyeknek a NIIF Program is része, kulcsszerepet játszanak. A magyar kutatók elismertek a világon, amire büszkék lehetünk - tette hozzá az akadémikus.

 Szávai Ferenc, a rendezvénynek az idén először otthont adó Kaposvári Egyetem rektora kiemelte, hogy az egyetemen igyekeznek kihasználni a hálózat adta lehetőségeket, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az adatbázisokat, a szoftvereket. Megjegyezte, hogy az információk sokaságából összeadódó tudás nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban hasznosítható, hanem egyúttal versenyképessé tesz, az informatikának meghatározó szerepe van a mindennapokban, átalakítja a társadalmat, a gazdaságot, a gondolkodásunkat.

 A konferencia több mint háromszázan résztvevője – főként felhasználók és hálózatépítők - hét szekcióban 115 előadást hallhat, a többi között a közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, az adatbázis-kezelésről, jogi szabályozásról és etikai kérdésekről.

 A szakemberek átfogó képet kapnak a kutatási, felsőoktatási és közoktatási intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak elektronikus infrastruktúrájáról, a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő hazai tervek megvitatására is.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain

A gólyák augusztusban vonultak dél felé, a korai tavasz pedig már március elején hazahozhatja őket. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

2024. február 24. 15:14

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. 

2024. február 24. 10:20

A TCL úttörő kijelzőtechnológiája minden nappalit élménytelivé és divatossá varázsol

A TCL, a világ egyik vezető szórakoztató elektronikai brandje és a világ két legnagyobb tévégyártójának egyike bejelentette legújabb, magas minőségű televízióinak magyarországi elérhetőségét. A TCL C805 QD-Mini LED 4K TV (Széria C80) mostantól azon magyar vásárlók számára is hozzáférhetővé vált, akik kiváló minőségű látványt és lenyűgöző hangzást keresnek otthonukba.

2024. február 23. 20:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07