Magyar Telekom: kisebb nyereség és bevétel az első negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 9. 08:54

A Magyar Telekom Nyrt. 15,2 milliárd forint nettó eredményt és 142,5 milliárd forint bevételt ért el az első negyedévben, ami 7,8 százalékkal, illetve 3,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál a pénteken közzétett tőzsdei gyorsjelentés szerint.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők az első három hónapra 143 milliárd forint bevételt és 12,83 milliárd forint nettó eredményt vártak.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki az eredményekről elmondta: az elért eredményekben a lassú gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak meg. A magyarországi piacon továbbra is biztatók a jelek, nőtt a mobilforgalom, valamint a vezetékes és a mobil szegmensben is csökkent az ügyfélelvándorlás.

Hozzátette, ugyanakkor az erős verseny és a fő piacok érettsége változatlanul kedvezőtlenül befolyásolták az üzleti teljesítményt.

A Magyar Telekom a jövőre nézve a konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján (IFRS) készült gyorsjelentésében megerősítette célkitűzéseit: 2011-ben 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) mérséklődésre számít. Cél az is, hogy a tavalyihoz képest körülbelül 5 százalékkal csökkentsék a beruházásokat.

A gyorsjelentés emlékeztet arra, hogy a társaságnak telekommunikációs különadót kell fizetnie. Az adó tavaly január 1-től visszamenőleges hatályú, alapja a társaság éves árbevétele. Mivel az adót csak 2010. negyedik negyedévben vezették be, pénzügyi hatása csak a negyedik negyedévi eredményeket érintette. A különböző hatások nélkül számolt EBITDA 7,7 százalékkal 57,7 milliárd forintról 53,2 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben, miközben a működéshez kapcsolódó, azaz a macedóniai vizsgálattal (0,4 milliárd forint), illetve a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (1,5 milliárd forint), valamint a telekom adó (6,3 milliárd forint) nélkül számolt első negyedéves EBITDA 3,8 százalékkal 61,5 milliárd forintra nőtt. A gyorsjelentés szerint a javulás a személyi jellegű és az egyéb működési költségek terén
megmutatkozó szigorú költségcsökkentési intézkedéseknek, valamint az egyéb működési bevételként elszámolt, magyarországi ingatlanértékesítésekből származó 1,4 milliárd forintos nyereségnek köszönhető.

Az idén az első negyedévben a társaság 3,4 milliárd forinttal kevesebb, összesen 12,3 milliárd forintot költött beruházásokra (tárgyi eszközök, immateriális javak - CAPEX). Az elmúlt évi teljes CAPEX 10,1 milliárd forinttal 91,8 milliárd forintra csökkent 2009-hez képest.

A nettó adósságállomány a tavaly március végi 265,4 milliárd forintról az idén március végére 270,5 milliárd forintra nőtt. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) március végén 31 százalék volt.

A gyorsjelentés szerint a magyarországi vezetékes bevételek 7,1 százalékkal 45 milliárd forintra mérséklődtek az első negyedévben a hangalapú bevételek csökkenése miatt. A mobil bevételek kisebb mértékben, csak 0,2 százalékkal, 55,9 milliárd forintra csökkentek, mivel az ügyfélszám kismértékű emelkedése, a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése ellensúlyozta az árszínvonal csökkenését. A T-Mobile megőrizte egyértelmű piacvezető pozícióját és 44,9 százalékra növelte az aktív ügyfelek száma alapján mért piaci részesedését.

A macedóniai bevételek az első negyedévben 6,8 százalékkal, 17,1 milliárd forintra csökkentek: vezetékes bevételek 2,2 százalékkal nőttek, mivel emelkedtek a hangalapú nagykereskedelmi bevételek, ellensúlyozva a hangalapú kiskereskedelmi bevételek csökkenését. A mobil bevételek viszont 14,1 százalékkal visszaestek az első negyedévben a kiélezett versenykörnyezetben.

Montenegrói leányvállalat bevételei kismértékben, 1,2 százalékkal 7,4 milliárd forintra csökkentek, ezen belül a vezetékes bevételek 0,5 százalékkal, míg a mobil bevételek 2,7 százalékkal mérséklődtek.

A gyorsjelentés szerint a macedóniai vizsgálat még nem zárult le, s a társaság továbbra sem tudja megítélni az ügy kimenetelét.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje 104,275 milliárd forint volt március végén, az elmúlt egy évben nem változott, míg a saját tőke 1,6 százalékkal 539,926 milliárd forintra nőtt.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, az értékpapír csütörtöki záró ára 558 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 511 és 719 forint között mozgott.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Többmilliárdos beruházást hajt végre, erősíti jelenlétét a Schneider Electric Zalaegerszegen

Összesen több mint 5 milliárd forintnyi beruházási program tervezése zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Az elképzelések eredményeként jelentős mértékben bővülhet az idén 30. születésnapját ünneplő gyár termelési kapacitása, illetve még inkább fenntartható és energiahatékony lehet a működése. 

2023. május 28. 10:14

2022-ben is az Euronics lett a legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú online kereskedő

Közzétette a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú online kereskedők friss ranglistáját a GKID. 2022-ben már másodszor készült külön rangsor a 100%-ban magyar hátterű cégekről, ahol az Euronics ismét kiérdemelte az első helyet. Az összesített listán a vállalat megőrizte hetedik helyét, 2023-ban pedig további növekedésre számít online értékesítési csatornáján.

2023. május 27. 16:33

Az IFUA Horváth Zöld Kerék díj idei nyertesei

Az idén a Grundfos és az MBH Bank nyerte el az IFUA Horváth Zöld Kerék díjat. A Grundfos „Átfogó ESG-alapú irányítási rendszerfejlesztés” kategóriában, az MBH Bank pedig „ESG-szempontok beépítése a termékfejlesztésbe” kategóriában bizonyult a legjobbnak a pályázók közül.

2023. május 27. 15:05

Konferencia a gépi tanulásról, a mesterséges intelligenciáról és a mély tanulásról

2023. június 2. és 4. között Prágában, az O2 Universumban rendezik meg Európa legnagyobb gépi tanulásról, mesterséges intelligenciáról és mélytanulásról szóló konferenciáját. A Machine Learning Praque társszervezője a Kiwi.com, vezető utazási technológiai vállalat. Az eseményen olyan nagyvállalatok szakértői lesznek előadók, mint az Amazon, az Emplify, a Google, a Microsoft és a Workday.

2023. május 27. 10:19

Véleménykutatás készült az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek témájában

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek kapcsán végezte el a felmérését.

2023. május 26. 20:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01