Ingyen letölthető a Zenei hálózatok című kötet

forrás Prim Online, 2011. május 25. 13:21

A hip hoptól a drum and bassig, a világzenétől a black metalig számos műfaj kultúrájáról és a digitális zenei forradalom hatásairól is szól a májustól kapható Zenei hálózatok: Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában című kötet, mely magyar nyelven elsőként közöl tanulmányokat egyes műfajokról és a zenei kultúra legújabb változásairól. A könyv nem csak nyomtatott formában jelent meg, digitális változata ingyen letölthető és megosztható az interneten.

Az ezredfordulót követően csak pár év kellett ahhoz, hogy szinte minden megváltozzon, ami a zenéhez az addig megszokott módon kötődött. A korábban rongyosra hallgatott kazettagyűjtemények darabjaihoz ma már alig találni egy átlagos háztartásban megfelelő lejátszót, a néhány évvel ezelőtt felhalmozott, eredeti és másolt CD lemezek többnyire használatlanul hevernek tokjaikban, a nagyobb lemezboltok helyén ruhabolt vagy egy újabb gyorsétterem nyílt. Pedig mindössze annyi történt, hogy megjelent egy olyan formátum, ami lehetővé tette a zene korlátlan másolását és gazdaságos tárolását. Ez a két tulajdonság elég volt ahhoz, hogy a zenehallgatók szinte automatikusan zenemegosztókká és -terjesztőkké váljanak a szélessávú internet térhódításának is köszönhetően, és ezzel megváltozzon minden, amit addig például a szerzői jogokról, a felvételek minőségéről, a műfajokról és zenei közösségekről gondoltunk.

A Zenei hálózatok című, a BME oktatói által szerkesztett és a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelenő kötet magyar nyelven elsőként járja körbe a témakört és gyűjt össze az új, online médiatértben formálódó közösségekkel foglalkozó írásokat: például a MySpace és a YouTube zenekari karrierekre, közönségekre gyakorolt hatásáról, a zenei újságírás és blogolás viszonyáról, a szerzői jogok megváltozott szerepéről. A gyűjtemény legtöbb tanulmánya emellett egy-egy ismertebb vagy különlegesebb műfajhoz kötődik, így az írások betekintést adnak például a balkáni világzene, a deathcore, a black metal, a hip hop, a drum and bass, a kísérleti elektronikus zene, a nemzeti rock, vagy éppen a psytrance globális és lokális színtereinek életébe is.

Kivételes módon a megjelenést követően a könyv teljes tartalma teljesen ingyen is elérhető az interneten: a Mito által pro bono tervezett és kivitelezett, a Zeneihalozatok.hu címen elérhető oldalon – mindössze egy választott közösségi platformon (Facebook, Twitter, iWiW) való megosztásért cserébe – letölthető a kötet egésze, illetve az egyes fejezetek.

A kötet témáihoz kapcsolódó, a digitális kultúra, technológiai trendek, műfajok, közösségek és zene kapcsolatával foglalkozó bejegyzéseket, posztokat pedig a Zenei hálózatok blogon illetve Facebook-oldalon követhetik az érdeklődők.

Kulcsszavak: BME könyv zene

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38