Jelentős áttörést hozhat az agilis szoftverfejlesztés módszertan a munkaerőpiacon

OTS - Cégvonal, 2011. június 28. 08:15

Akár 50%-kal is növelheti az informatikai fejlesztéssel foglalkozó magyarországi vállalatok hatékonyságát a SCRUM néven ismert - ún. agilis - munkaszervezési módszer. A világon jelenleg a legkorszerűbbnek számító agilis fejlesztés egy gyűjtőnév, amelynek egy része szoftverfejlesztési módszertan, más része menedzsment-módszertan, és a kreatív, önmegvalósító munkavállalói hozzáállás is. A világ vezető szoftver-fejlesztő vállalatai telepedhetnek le Magyarországon.

Dr. Bodó Árpád Zsolt a Sprint Consulting vezető tanácsadója elmondta, hogy Magyarországon a világ több vezető informatikai vállalata működtet fejlesztési központot. Ezeknél a cégeknél általában jól felkészült, kvalifikált szakemberek dolgoznak - azonban a munka szervezése döntő módon van hatással az eredményességre. Nem csupán arról van szó, hogy kiváló fejlesztők, informatikusok, programozók jussanak munkalehetőséghez, kimagasló üzemi és egyéni teljesítmény elérésére akkor nyílik lehetőség, amennyiben jól felkészült szakemberek a világ legmodernebb, munkaszervezési módszertana alapján végezhetik munkájukat. A munkavállalók elégedettsége, a csökkenő fluktuáció, a kimagasló teljesítmények több száz új munkahely kialakítását alapozhatja meg több tucat informatikai vállalatnál.Ez hozzájárulhatnak a munkavállalók munkaerőpiaci kilátásainak javulásához, valamint a munkaerő felértékelődéséhez is - mondta el Bodó Árpád Zsolt.

A Sprint Consulting a világ több vezető informatikai cégének a referenciájával rendelkezik, amelyeknél SCRUM módszertan bevezetését követően kimagasló eredmények elérésére voltak képesek ezek a vállalatok. Az agilis módszertanokkal járó versenyképesség-növekedés ma már nem csupán a piaci részesedés emelése vagy a gazdasági világvállság leküzdése szempontjából fontos, hanem az oly gyakori leányvállalatok közti regionális versenyben is meghatározó. Ez olyan hozzáadott érték, mely segíthet abban, hogy környező országok helyett hazánkban maradhassanak, vagy akár ide érkezzenek fejlesztési projektek. A befektetők, megrendelők körében egyrekeresettebbek az agilis módszertannal működő beszállítók, mivel folytonos belelátást nyújt a termék fejlődésébe, számos garanciát nyújt arra, hogy kiváló termék fejlődjön ki, illetve beépített mechanizmusaival magas kockázatcsökkentő hatásokkal bír. Mind a nagyvállalati szektor, az államigazgatási (önkormányzati) intézmények számára, de a KKV-k részére is gazdasági áttörést hozhat a módszertan bevezetése, egyben a foglalkoztatottság mértéke is alapvető fordulatot vehet, amely a magyar gazdaság egészére is, a GDP-t mérhető módon pozitív irányba elmozdító hatása lehet, - vélte Bodó Árpád Zsolt. A Sprint Consulting filozófiája nem kizárólag a tanácsadói és audit tevékenységek értékesítése, hanem az empirikus, már számos helyen, a nemzetgazdaság legkülönbözőbb ágazataiban eredményesen alkalmazott tapasztalatok átadása.

Kulcsszavak: munkaerőpiac munkaerő

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08