Kötet a zene és az online hálózatok kapcsolatáról

MTI Sajtóadatbank, 2011. július 2. 10:32

A zenét, műfajait és a hozzá kapcsolódó közösségeket az online hálózatok és az átalakuló zeneipar szemszögéből vizsgálja a Zenei hálózatok címmel nemrég megjelent tanulmánykötet, amelyet a L'Harmattan Kiadó gondoz.

Ahogy az előszóban is olvasható, a könyv szerkesztőit elsősorban az izgatta, hogy néhány évvel ezelőtt egy új formátum, az mp3 megjelenése lehetővé tette a zene korlátlan másolását, gazdaságos tárolását és ez együtt járt az eddigi hanghordozók, valamint a lemezboltok jelentős részének eltűnésével.

"Úgy látom, hogy változatlanul az mp3 az uralkodó formátum a zenei online közösségek életében, ugyanakkor vannak újabb szolgáltatások, amelyek terjedőben vannak. Ezek közé tartozik a Facebookon is megjelent soundcloud, amely a streamelést biztosítja, vagyis teljes egészében végig lehet hallgatni dalokat, viszont a letöltés általában nem engedélyezett. De említhetem a spotty file-t is, amelynek lényege a távoli szervereken tárolás és a tartalmak azonnali elérési lehetősége" - mondta Tófalvy Tamás, a kötet egyik szerkesztője az MTI-nek.

A szakértő kitért arra, hogy a zenei preferencia mentén szerveződő közösségeket vizsgálva a legjellemzőbb hívószó a szubkultúra, ám ez ma már meghaladott fogalomnak tűnik, tekintettel számos olyan előírására, meghatározottságára, amelyet még a hatvanas-hetvenes években dolgoztak ki és a gyakorlatban nem élnek.

"Ezért gondoltuk azt, hogy egy olyan ernyőben tárgyaljuk ezeket a közösségeket, amelyekre nem húzunk rá szabályrendszert. A kötetben található tanulmányok egyik tanulsága, hogy a mai zenei preferencia mentén szerveződő közösségek, részben az online kommunikációs formáknak köszönhetően sok mindent örökítenek tovább régebbi offline zenei kultúrákból. És csak emellett jelennek meg új mintázatok, amelyekben fizikai kontaktus nélkül távoli helyekről és korábban nem létező zenehallgatási módszerekkel alakulhatnak ki zenéről beszélgető és egymással kapcsolatot tartó csoportok" - fejtette ki.

Saját tanulmányában Tófalvy Tamás azt kutatta, hogy a megváltozott zenehallgatási és kommunikációs szokások miként hatnak a zenei ízlés mentén szerveződő közösségekre. Mindezt egy extrém metálzenei alműfajon, a deathcore-on keresztül vizsgálta.

"Mégpedig azon netes kérdésfelvetés kapcsán, hogy igazi karriernek számít-e, ha valaki a MySpace-en keresztül ér el sikereket. A 2000-es évek végére ugyanis jelenséggé vált, hogy deathcore-ban utazó zenekarok a MySpace mint médium segítségével kerestek gyors karriert, úgymond a kemény munka helyett. Maga a műfaj is szitokszóvá vált: +ez is csak egy deathcore-myspace banda!+ Az élet persze fordított dolgokat is képes produkálni, hiszen egy másik műfajban egy magyar zenekarra, az Unbending Treesre éppen a MySpace-en talált rá egy brit kiadó, amely később megjelentette a zenekar első lemezét. Önálló karriert, egzisztenciát tehát a netes közösség önmagában nem teremt, viszont jó promóciós platform lehet" - fogalmazott Tófalvy Tamás.

A kötet alapját egy 2008 októberében Budapesten rendezett, Zenei hálózatok című konferencián bemutatott tanulmányok képezték.

"Nem az volt a célunk, hogy a konkrét trendekkel, előrejelzésekkel foglalkozzunk, hanem inkább történetileg kívántuk megnézni, milyen folyamatok zajlottak az elmúlt években a zenével kapcsolatos közösségi szerveződés területén. Hasonló feladatra vállalkoztunk, mint mondjuk az 1994-es online közösségekről szóló könyv készítői, azt a kötetet ma is forgatják a témával foglalkozók" - idézte fel Tófalvy Tamás.

A könyvet a jelek szerint a társadalomtudományi és zenei képzésben is használni fogják tananyagként, hiszen a témának egyelőre nem nagyon van magyar nyelvű irodalma. A szerkesztő elmondta, hogy a nemzetközi popzenekutató szövetségnek (International Association for the Study of Popular Music, IASPM) tavaly jött létre magyar tagozata, szeptemberben pedig a tervek szerint megalakul a Zenei Hálózatok Egyesület.

Tófalvy Tamás kultúrakutató, kommunikációs szakújságíró, szerkesztő, a BME GTK Kommunikáció és Médiatudomány mesterképzésének vendégoktatója, az egyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének PhD-hallgatója, az IASPM magyar tagozatának elnöke.

A Zenei hálózatok című kötet (a két másik szerkesztő Kacsuk Zoltán és Vályi Gábor) teljes tartalma ingyenes letölthető az interneten a http://zeneihalozatok.hu címről.

Kulcsszavak: zene könyv

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre. 

2021. március 1. 16:33

Szupergyors internetnek örülhetnek Ajkán és környékén is

A 2017-ben indult Szupergyors Internet Program (SZIP) a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Digitális Infrastruktúra pillérének fontos eleme. A SZIP célja volt, hogy az Európai Unió Digitális Menetrendjével összhangban (2020 végéig) az unióban minden háztartás, illetve üzleti és kormányzati végpont számára elérhetővé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességű, megbízható internetszolgáltatás. 

2021. február 23. 19:48

Megvalósult a szélessávú internet a csornai járásban

Magyarország kormánya az Európai Unió Digitális Menetrendje alapján célul tűzte ki, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető legyen a minimum 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolat.  A cél elérése érdekében a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került a GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat. Az elnyert 440,83 millió forint támogatásból a Vidanet Zrt. a csornai járás 10 településén mintegy 1600 háztartás számára tette elérhetővé a szélessávú internetszolgáltatást. 

2021. január 18. 09:43

Újabb előfizetői körnek nyújt segítséget a Telenor

Bár a Telenor szolgáltatásai nem esnek az ingyenes internet-hozzáférést biztosító kormányrendelet hatálya alá, a mobiltársaság november 27-ével díjmentessé tette hálózatán az oktatási oldalak elérését, most újabb kedvezményt nyújt a vészhelyzetben: 100GB ingyenes, szabadon felhasználható adatforgalmat biztosít Magyarországon Hipernet Home+, Hipernet Home, Hipernet és MyHipernet Home, Digitális Jólét 2GB tarifacsaládok tarifáit használó lakossági ügyfeleink számára. Az ingyenes adatkeret igénybevételéhez iskolai igazolás sem szükséges.

2020. december 1. 13:33

Többet telefonáltunk és interneteztünk a koronavírus hatására

Körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt, az SMS-ek száma viszont negyedével csökkent 2019 végéhez képest – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó legfrissebb mobilpiaci jelentésből – tette közzé  a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

2020. november 24. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55