Elhalasztották a GLONASZSZ műhold pénteki felbocsátását is

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 26. 09:43

Leállították az orosz globális helyzetmeghatározó rendszer újabb GLONASZSZ műholdjának péntekre tervezett felbocsátást is a Progressz M-12M szerdai balesete miatt.

Korábban a Progressz elvesztése miatt az okok felderítéséig leállítottak minden további felbocsátást a Szojuz rakétákkal, de a pénteken Pleszeckből indítani szándékozott műholdról külön döntöttek.

Oleg Osztapenko, az orosz űrerők parancsnoka Pleszeckben azt mondta: rendszerszerű hibák alakultak ki a rakétaipari és űrkutatási iparágban, de ezeket meg fogják találni és ki fogják javítani.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök már meg is bízta a Roszkoszmosz ügynökséget, hogy alapvetően dolgozza át az űreszközök minőségellenőrzési és átvételi rendszerét már a gyártás során és különösen a felbocsátás előtt - mondta el csütörtökön újságíróknak Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára.

A legfőbb ügyészség egyébként vizsgálatot indított a  bajkonuri űrrepülőtéren a Progressz M-12M teherűrhajó szerdai és az Ekszpressz-AM4 távközlési műhold egy héttel ezelőtti elvesztése kapcsán. A vizsgálattal megbízott ügyész feladata, hogy szakértők bevonásával tárja fel, mennyiben tartják tiszteletben az űreszközök gyártásánál és felbocsátásánál a jogszabályokat, továbbá hogy mi okozta a két balesetet, és adjon jogi értékelést az illetékesek tevékenységéről.

A Progressz M-12M szerdai elvesztése nem egész egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

Kulcsszavak: műhold

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Vadonatúj, trendi színekben érkezik a megújult Nokia 2660 Flip

Húzd jobbra a valóságot a vadonatúj, Pop Pink és Lush Green színekben is elérhető Nokia 2660 Flippel. A már jól ismert, élénk színekben újragondolt készüléket a Z és Y generáció hirtelen megugró érdeklődése hívta életre, akik a saját mentális egészségük érdekében egyre többen választják a Flipet, hogy korlátozzák az okostelefonjuk képernyője előtt töltött idejüket.*

2023. június 2. 09:54

Mobiltelefonokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy gyorsan kell digitalizálódnia. Az újabb generációk szülöttei számára a mobiltelefonok kiemelt fontossággal bírnak: gyors, kényelmes és könnyen navigálható hozzáférést szeretnének a szolgáltatásokhoz. Mivel az Y és a Z generáció közel fele online szeretne hozzájutni a szükséges információkhoz, a banki szolgáltatások iránti elvárásaik eltérnek a szüleikétől.

2023. május 31. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39