Közös akcióban a Máltai Szeretetszolgálat és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 13. 10:37

A digitális írástudatlanság csökkentése érdekében indít közös akciót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

A közös munka első lépéseként kortárs segítő programot szerveznek: az ország különböző településein száz hátrányos helyzetű gyereket tanítanak meg  alapvető számítástechnikai ismeretekre, hogy a későbbiekben önállóan is képesek legyenek a számítógép és a világháló használatára. 

 
A program lényeges eleme a kortárs segítők bevonása, ami ez esetben azt jelenti, hogy az általános iskolába járó tanítványok náluk csupán néhány évvel idősebb középiskolásoktól sajátíthatják el a gépek, a legszükségesebb programok és az internet használatához szükséges lépéseket. Az alkalmi mentorokat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakemberei készítik fel a Net X 1 nevű oktató program gyakorlati alkalmazására, az ország különböző településein élő hátrányos helyzetű családok gyermekeinek pedig a Máltai Szeretetszolgálat biztosít helyiséget és gyakorlásra alkalmas számítógépet a tanfolyam elvégzéséhez - közölte a társaság az MTI-vel.  
 
A középiskolás segítők bekapcsolódása a felzárkóztató programokba a szociális munkában is új lehetőségeket nyit, a kortárs mentorok ugyanis személyes példájukkal is motiválhatják a leszakadó családok gyermekeit. A programba oktatónak jelentkező középiskolások egy szabadon felhasználható ECDL vizsgakártyát kapnak közreműködésükért.
 
A két szervezet vezetése október 10-én hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá.
Kulcsszavak: NJSZT

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

1,5 milliárd jogdíj: a legtöbbet magyar előadók kapják

1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az összeg csaknem 25%-kal meghaladja a tavalyit. A 2019. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási (játszási) és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legtöbb jogdíjat magyar zenészek kapják. A kifizetési lista dobogóján három magyar művész áll, a második helyezett egy női előadó. 

2020. július 6. 17:32

Veszélyes árverseny a fuvarozásban

Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor szabálytalanságok sorát vállaló román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról. Az árverseny azonban a koronavírus-járvány időszakában még inkább kiéleződött. A NiT Hungary adatai szerint az összes magyar fuvarmennyiség 25-30 százalékát viszik el a román cégek, megrendelőik pedig zömmel multinacionális vállalatok, akik így a magyar fuvarozó vállalkozásokat a létüket is veszélyeztető árversenybe kényszerítik.

2020. július 6. 15:56

Új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet

A LEGO Csoport 7 év óta most először mutatott be új LEGO MINDSTORMS készletet. Az új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló 5 az 1-ben szett egy új mókás és kreatív programozói világot teremt, rengeteg kódolási és játékos tanulási lehetőséggel a fiatal feltalálók és építők számára.

2020. július 6. 14:38

Az ABB vízhűtéses, nagyfeszültségű motorjai nagy teljesítménysűrűséget kínálnak

Az új AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorok átlagosan 40%-kal nagyobb teljesítményt adnak le, mint a hagyományos ventilátorhűtésű típusok. Mivel az állandó hűtés meghosszabbítja a szigetelés és a csapágyak élettartamát, a motor futásideje is hosszabb lesz.

2020. július 6. 13:14

Nyolc országból 110 startup ötlet érkezett a magyar innovátorokat segítő programra

Munkaerő-közvetítéssel, a kórházi adminisztráció csökkentésével vagy épp vendéglátó-ipari megoldásokkal keresnek választ a pandémia adta új problémákra is a Reload Hungary inkubációra jelentkező startupok. Az online megvalósuló programra nyolc országból pályáztak magyar innovátorok 17-től 70 éves korig. 

2020. július 6. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás