NMHH: frekvenciasáv-értékesítés a hálózatfejlesztés szolgálatában

forrás Prim Online, 2011. november 11. 10:33

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) pályázatot hirdetett meg a 26 gigahertzes (GHz) frekvenciasáv használati jogosultságának értékesítésére.

    Az NMHH pénteki közleménye szerint a hatóság elsődleges célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.
    A tájékoztatás szerint az ezúttal meghirdetett frekvenciacsomag 26 darab alapblokkot tartalmaz, amelyek a legkorszerűbb, harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások hálózatának kiépítését támogatják, illetve más adatátviteli összeköttetések kiépítésére alkalmasak.
    A 26 GHz értékesítési feltételeit úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 megahertzes (MHz) sáv folyamatban lévő árverését is. A felhasználói jogosultság időtartama a megszerzésétől számított 15 évre szól. A pályázatra jelentkezés határideje 2012. február 6., az eljárás lezárásának határnapja 2012. március 14. - tartalmazza közlemény.
    A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság módosította a frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás társadalmi egyeztetést követően, november 3-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. A jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat. Érvényes ez a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is. A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje. Az új jogi környezet módot ad arra is, hogy az érintett üzleti területen elősegítse a beruházásokat - közölte a hatóság.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05