NMHH: frekvenciasáv-értékesítés a hálózatfejlesztés szolgálatában

forrás Prim Online, 2011. november 11. 10:33

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) pályázatot hirdetett meg a 26 gigahertzes (GHz) frekvenciasáv használati jogosultságának értékesítésére.

    Az NMHH pénteki közleménye szerint a hatóság elsődleges célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.
    A tájékoztatás szerint az ezúttal meghirdetett frekvenciacsomag 26 darab alapblokkot tartalmaz, amelyek a legkorszerűbb, harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások hálózatának kiépítését támogatják, illetve más adatátviteli összeköttetések kiépítésére alkalmasak.
    A 26 GHz értékesítési feltételeit úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 megahertzes (MHz) sáv folyamatban lévő árverését is. A felhasználói jogosultság időtartama a megszerzésétől számított 15 évre szól. A pályázatra jelentkezés határideje 2012. február 6., az eljárás lezárásának határnapja 2012. március 14. - tartalmazza közlemény.
    A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság módosította a frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás társadalmi egyeztetést követően, november 3-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. A jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat. Érvényes ez a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is. A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje. Az új jogi környezet módot ad arra is, hogy az érintett üzleti területen elősegítse a beruházásokat - közölte a hatóság.
 

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56