Újgenerációs informatikai hálózat a NIIF-programban

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 12. 08:36

Újgenerációs országos informatikai hálózatot hoztak létre a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Programban.

    Ritter Dávid, a NIIF Program műszaki tanácsának elnöke a veszprémi egyetemen megrendezett, szerdán kezdődött három napos Networkshop sajtótájékoztatóján az MTI-nek elmondta: 26 évvel ezelőtt indult útjára a NIIF program, amely elsősorban a felsőoktatási intézmények, akadémiai kutatóintézetek, közgyűjtemények hálózati kiszolgálásáért felel, illetve más szolgáltatásokat is végez.
    Az újgenerációs HBONE+ rendszert az egyetemek egymás közötti kommunikációjában és nemzetközi összeköttetésekben használják, az országban félmillióan használják, akik szinte korlátlan hálózati kapacitást kapnak.
    Hozzátette: 2007-ben kezdődött fejlesztési program négy és fél milliárd forintból valósult meg.

    Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a konferencia megnyitóján elmondta, a tanulás egyre inkább függetlenedik a helytől és az időtől, az életkortól és a technológiai kötöttségektől. Ezért a kormányzati informatika legfontosabb céljai között szerepel a digitális írástudatlanság csökkentése, elsősorban az idősek körében, illetve a szélessávú lefedettség növelése. E célok elérését az Új Széchenyi Terv forrásai is támogatják.
    Vályi-Nagy Vilmos hangsúlyozta: az Európai Digitális Menetrend prioritásait szem előtt tartó infrastrukturális fejlesztésekben egyre nagyobb szerep jut a NIIFI-nek, amely mind a felsőoktatási, mind a kutatási, mind pedig a közgyűjteményi szektor szereplőivel szorosabb együttműködésre törekszik. A felsőoktatásban kiemelt helyen szerepel több előkészítés alatt álló projekt, így a zöld számítástechnikai környezetet eredményező fejlesztés is.
    A helyettes államtitkár hozzátette: a kormányzati informatika szervezeti és technológiai konszolidációja területén a szaktárca kézzel fogható sikereket ért el. Ezek közül kiemelendő, hogy a közigazgatási és a Közháló keretében biztosított egyéb közösségi végpontok fenntartási költségeit több mint 1 milliárd forinttal sikerült leszorítani.

    A sajtótájékoztatón Friedler Ferenc, a veszprémi Pannon Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: a campuson hangsúlyos az informatikai oktatás, ezért örömmel adtak otthont a három napos rendezvénynek.
    Az eseménynek több mint 300 regisztrált résztvevője van, főként kutatók, oktatási, felsőoktatási szakemberek, közgyűjtemények képviselői. A következő három napon 110 előadás hangzik el 7 szekcióban, amelyek átfogják a teljes informatikai vertikumot. Szó lesz egyebek között a legújabb adathálózati technológiákról, alkalmazásfejlesztésről, hálózatbiztonságról, közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, illetve a jogi-etikai szabályozásról.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Neumann János hiánypótló életrajzi kötetét adja ki a Neumann Társaság

Neumann János a globális kihívások és az éghajlat változásával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt leírt gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha: ezért a Neumann Társaság a számítógépek működési elveit kidolgozó tudós életútját új megközelítésből feldolgozó életrajzi kötetet jelentet meg a Neumann 120 emlékév tiszteletére.

2023. március 14. 15:50

Órákon belül választ ad a bőrbetegek problémájára egy magyar fejlesztés

Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek. Az AIP Derm világújdonságnak számít, és digitális forradalmat indíthat el a hazai egészségügyben. A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon. Az Európai Unió első nyilvános digitális kórházaként aposztrofált technológia előnyeiből a magyarok profitálhatnak először, de még idén nemzetközileg is elérhetővé válik.

2023. március 4. 15:13

1 éves születésnapját ünnepli a Yettel

2022. március 1-jén három országban – Magyarországon, Bulgáriában és Szerbiában – egyszerre indult a Yettel márka, amely hazánkban a márkaismertséget tekintve már 2022 szeptemberére elérte elődjének szintjét*. A mobilhálózat az első egy év alatt több mint 370 millió gigabájt adatforgalmat szolgált ki, az ügyfelek pedig közel hatmilliárd perc hanghívást indítottak és több mint egymilliárd SMS-t küldtek. A szolgáltató – összhangban a változó ügyféligényekkel – március 2-tól új számlás tarifákat vezet be.

2023. március 1. 12:39

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08