Felderítő robotok versenyeznek Pécsen

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 28. 09:20

Felderítő robotoknak és programozóiknak szervez versenyt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kara a rendőrség közreműködésével pénteken és szombaton a baranyai megyeszékhelyen.

Pauler Gábor, a PTE Információtechnológia és Általános Technika Tanszékének docense pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a megmérettetésre április 27-én és 28-án is délután négy és öt óra között kerül sor a város legnagyobb bevásárlóközpontjában.
    A helyszínen a rendőrség beavatkozó alosztálya egy körözött bűnöző elfogását szimulálja. A férfi és barátnője autóval menekül, de közben egy házba rohannak, az épület fala pedig rádől a járműre. Miután a bűnöző fenyegetőzni kezd, hogy bomba van nála és ha bárki közelebb jön hozzájuk, magukkal együtt felrobbantja a kocsit, a rendőrök felderítő robotok bevetése mellett döntenek.

    A PTE hallgatói által épített, programozott lánctalpas és lépegető robot megközelíti, felderíti az autót, majd egy, az utasokról kép- és hangfelvételt közvetítő okostelefont visz be a járműbe. Erre a bűnöző kitör, a kommandósok pedig elfogják egy látványosnak ígérkező akció keretében.
    Pauler Gábor utalt arra, hogy a mostani a katasztrófa-helyszínelő robotok versenyének második fordulója. Az elsőt tavaly decemberben tartották, amikor a robotoknak időre, komoly szakmai zsűri előtt, katasztrófahelyzetet szimuláló próbapályán kellett tájékozódniuk és tárgyakat gyűjteniük. A cél mindkét rendezvényen ugyanaz: tesztelni, hogy a lánctalpas vagy a lépegető alkalmasabb az akadályok leküzdésére.
    A docens szólt arról is, hogy az információtechnológia és általános technika tanszéken 1998 óta folyik űrszonda- és robot modellek fedélzeti elektronikájának fejlesztése, a kutatóknak e témában több szakcikkük is megjelent rangos szakmai folyóiratokban. A Szentágothai szakkollégium tehetséggondozó programja keretében pedig a jövő robotfejlesztő diákjai is lehetőséget kapnak, hogy különböző szimulációk során e technológiát katasztrófahelyzetek elhárításában vagy a bűnüldözésben alkalmazzák.

    Pauler Gábor megjegyezte, nincs tudomása arról, hogy Magyarországon a bűnüldözésben vagy a katasztrófavédelemben használnának felderítő robotokat, pedig e kis szerkezetek hasznosak lehetnek olyan helyszínek esetében, ahova ember vagy kutya bejuttatása nem lehetséges, vagy túl veszélyes lenne. A robotok alkalmazása azonban még ennél is szélesebb körű lehet. Megfelelő műszerrel felszerelve képesek arra, hogy gázkoncentrációt mérjenek gázszivárgások esetén.
    A robotok pénteki és szombati versenyére minden érdeklődőt vár a Pécsi Tudományegyetem és a rendőrség.

Kulcsszavak: PTE robot tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30