Intelligensebb vállalatirányítás: a gyártóvállalatok vezetői léptek a leggyorsabban

forrás Prim Online, 2012. június 25. 10:59

A gyártóvállalatok vezetői rohamtempóban térnek át az intelligens cégvezetésre, a vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó projektek 28 százaléka náluk zajlik − áll a TEC jelentésében. Magyarországon azonban nem az intelligensebb megoldások, hanem a költségmegtakarítási lehetőségek gerjesztik a váltást.

Amikor 2008-ban kitört a gazdasági válság, a cégek bármi áron lefaragták kiadásaikat, és az egyik leginkább érintett terület a vállalatirányítás volt. Most, hogy a globális gazdaság kezd helyreállni és új intelligens megoldások jelentek meg, mind többen cserélik le irányítási rendszereiket − idézi a Technology Evaluation Centers (TEC) friss piackutatását a közép-európában vállalati megoldásokkal foglalkozó LLP Dynamics magyar ügyvezetője. Czermák András kiemelte, a TEC által 2011 októbere és 2012 márciusa között vizsgált 4500 projekt tapasztalata alapján a gyártóvállalatok állnak az első helyen, náluk zajlik a projektek 28 százaléka.

A szakértő szerint a felismerések nem okoztak meglepetést. Nem ezek a cégek az implementálók egyetlen tradicionális ügyfelei, azonban a gyártók az egyik olyan szektor, amelyiket keményen eltalálta a válság, ezért szoftveres megoldásokat keresnek arra, hogy tartósan gazdaságosan tudjanak működni.
 
A kutatás kitért a vállalatirányítás leginkább elvárt megoldásaira is. Itt a listát nem meglepő módon a financiális modulok vezetik. Ezt követi a beszerzés és a raktározás, majd a tervezés, értékesítés és gyártás.
 
Magyarországon a helyzet a húzószektorok esetében hasonló, de mégsem azonos − mutatott rá Czermák András. Egyrészt a válság számunkra még nem ért véget, a hazai makrogazdasági adatok messze nem mutatják azt az emelkedést, amit az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európa több országában. Itthon a többség további szűkülésre, megszorításra számít, ezért az ERP-beruházások az elérhető költségmegtakarítások miatt érdekesek a cégeknek, nem az intelligensebb funkciók miatt. Ez alól kivételt leginkább a külföldi tulajdonú vállalkozások képeznek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30