Telenor: az eladott telefonok kétharmada már okostelefon

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 20. 10:32

Az okostelefonok egyre nagyobb térnyerésének nemzetközi trendjét a Telenor Magyarország értékesítési adatai is alátámasztják: 2012 második felében a vállalat által eladott telefonok kétharmada már okostelefon volt, míg másfél évvel korábban, 2011 első félévében 27 százalék volt ez az arány.

Fejes Zoltán, a vállalat ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a hálózaton ugyanakkor még bőven a hagyományos telefonok vannak többségben, a Telenor hálózatát használó készülékek mindössze egynegyede okostelefon. Az előrelépés viszont itt is egyértelmű, hiszen 2011-ben még csak 14 százalék volt az okostelefonok aránya a hálózaton. A vállalat arra számít, hogy az okostelefon eladások növekedésével párhuzamosan ez az arány is dinamikusan nő majd.
 

A Telenor Magyarország jelenleg 56 féle mobiltelefont és 21 féle különböző internetes és egyéb eszközt - modem, laptop, táblagép - értékesít. Havonta átlagosan négy új készülék kerül be a portfólióba, ez több, mint amit a vállalat az 1994-es indulásakor összesen kínált, akkor ugyanis mindössze három mobil készülék alkotta a kínálatát - érzékeltette a fejlődést Fejes Zoltán.
 

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy míg korábban a vevőkre a márka preferencia volt jellemző, ma már egyre inkább az operációs rendszer alapján választanak készüléket. A Telenor is a világpiacon vezető androidos telefonokból ad el a legtöbbet, a kínálatában szereplő készülékek 57 százaléka használja a Google operációs rendszerét. A portfólió 12,5 százalékát teszik ki a Windows Phone operációs rendszerrel működő készülékek.
 

A Telenor írásos sajtóanyaga ismerteti a Gartner piackutató legfrissebb jelentését, amely szerint a hagyományos telefonok értékesítése világpiaci szinten ugyan még meghaladja az okostelefonokét, de a hanyatlás egyértelmű. Tavaly a negyedik negyedévben 264,4 millió hagyományos készüléket értékesítettek világszerte, ami 19,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, és az elemzők 2013-ban további csökkenést várnak. Az okostelefonok értékesítése ugyanakkor rekordot döntött tavaly az utolsó negyedévben: 207,7 millió ilyen készüléket adtak el, 38 százalékkal többet, mint 2011 hasonló időszakában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás