Infokommunikációs kutatás-fejlesztési ernyőprojektek a Magyar Telekomnál

forrás: Prím Online, 2013. február 27. 09:20

A Magyar Telekom pályázati K+F+I ernyőprojektet indított, 2012 végén. A projekt célja, hogy a vállalat újszerű, innovatív megoldásokkal támogassa a szervezet jelenlegi lakossági és vállalati szolgáltatásainak továbbfejlesztését, illetve elősegítse az alaptevékenységeken túli, új fejlesztési területek és innovációs irányok felkutatását. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

„Ezzel az átfogó projekttel, az a célunk, hogy új kompetenciák jelenjenek meg a Magyar Telekom üzletfejlesztési és innovációs tevékenységében, amelyek hozzájárulnak a kutatás-fejlesztési tevékenységek hosszú távú sikeréhez és megalapozottságához. Az ernyőprojektben három nagy fejlesztési területet azonosítottunk: az információtechnológia fejlődése következtében felvetődött társadalmi kihívásokat, továbbá a lakossági illetve a vállalati ügyfélkörnek nyújtott termékek és szolgáltatások fejlesztését. Az egy éves ernyőprojektet 31 alprojektre osztottuk, melyeket innovatív magyar kis- és középvállalatokkal, kutató központokkal, felsőoktatási intézményekkel együttműködésben valósítunk meg” - emelte ki Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója.


Az IKT a társadalmi kihívásokért munkacsomagban szereplő kutatások és fejlesztések célja a telekommunikációs infrastruktúra, adatvagyon, hálózati sajátosságok kiaknázása, felhasználó és páciens-barátokká alakítása, üzemelésük biztonsági fokának növelése. A munkacsomagban szereplő kutatási tevékenységek célja, hogy korszerű, intelligens megoldásokat nyújtsanak olyan területeken, ahol még nem vagy csak kevésbé terjedtek el a fogyasztóbarát elektronikus megoldások, például az egészségügy, oktatás, közigazgatás, közlekedés, energetika, energiagazdálkodás és esélyegyenlőség területén.


Az „IKT alaptechnológiák körében végzett technológiai termék- és szolgáltatásfejlesztést megalapozó kutatás” munkacsomagban szereplő projektek átfogó célja elsősorban a lakossági ügyfeleknek nyújtott új IKT szolgáltatások kifejlesztése, meglévőek továbbfejlesztése.

Ilyen többek között az AGW keretrendszer optimalizálása (ezen belül pl. az IPTV és a Hybrid TV rendszerben felhasználható alkalmazások kifejlesztése), tartalomajánló rendszer kidolgozása 3 képernyőre, kereshető, böngészhető videotéka rendszer vizsgálata, a multimédiás és interaktív közösségi alkalmazások és szolgáltatások, valamint távszámla szolgáltatás több platformon való elérhetőségének kifejlesztése. Szintén ide tartoznak az NFC alkalmazások, virtuális bankkártya használat vizsgálata, speciális webes keretrendszer létrehozása, Metro stílusú alkalmazások fejlesztése is.


Az „IKT alaptechnológiák körében végzett vállalati termék- és szolgáltatás-fejlesztést megalapozó kutatások” c. munkacsomag olyan projekteket tartalmaz, melyek a Magyar Telekom vállalati termék- és szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó kutatásokat segítik elő. Közvetett cél, hogy azok az informatikai megoldások, amelyek korábban csak nagyvállalatok, intézmények használhattak a magas beszerzési és üzemeltetési költségek miatt, elérhetőek legyenek olcsóbban, magasabb szolgáltatási szintek mellett, akár beruházás nélkül, havi díjak mellett. A munkacsomag átfogó célja a felhő alapú szolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódó kutatások megvalósítása, ezáltal a jelenlegi és jövőbeni közép- és nagyvállalati ügyfelek versenyképességének, hatékonyságának növelése.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38