Okostelefonok ár-összehasonlításra

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 9. 12:23

Bár a vásárlás okostelefonnal még gyerekcipőben jár világszerte, a Nielsen piackutató felmérése azt mutatja, hogy árakról és termékekről növekvő számban tájékozódnak mobilról a fogyasztók.

A felmérés pénteken ismertetett eredménye szerint Magyarországon minden tizedik mobiltelefonáló arra is használja készülékét, hogy összehasonlítsa különböző termékek árait. Az Európai Unióban ennél aktívabbak a fogyasztók, átlag 18 százalékuk hasonlítja össze vásárlás előtt az árakat okostelefonja segítségével.
 

Az 58 országban 29 ezer fogyasztó megkérdezésével, tavaly augusztus-szeptemberben zajlott kutatás azt is feltárta, hogy a leginkább elektronikai készülékekről és háztartási eszközökről tájékozódnak ily módon. A legtöbben éppen a mobiltelefont említették, amelynek vásárlása előtt informálódásra is használják készüléküket.
 

Magyarországon mobiltelefon vásárlásánál az ár és a márka játssza a legfontosabb szerepet, az előbbit a megkérdezett fogyasztók 39, utóbbit 37 százaléka nevezte meg vásárlási döntésének fő szempontjai között a Nielsen felmérése során. Harmadik helyen a készülék kinézete, dizájnja következik 18 százalékkal.
 

Az európai vásárlók döntéseiben az ár még nagyobb szerepet játszik, a megkérdezettek 42 százaléka tartja legfontosabb szempontnak az árat, míg a márka csak 26 százalékos említéssel szerepel.
 

A funkciókat és a használat célját a magyarok az európai országok átlagához képest kisebb mértékben veszik figyelembe. A magyar válaszadók mindössze 13 százaléka tartja ezt szem előtt vásárlási döntéseinél, míg az európai megkérdezettek 26 százaléka jelölte meg ezt a szempontot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48