Amerikai hírportál szerint a kínai hadsereg készül a kibernetikai hadviselésre

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 1. 08:01

A kínai hadsereg készül a kibernetikai hadviselésre, amely magába foglalja a műholdak elleni támadásokat, illetve katonai és polgári szakértők bevonását a "népi" jelzővel ellátott digitális háborúba - írta egy kínai védelmi jelentést idézve a The Washington Free Beacon elnevezésű amerikai hírportál.

A kínai számítógépes és távközlési hadviselés terveivel kapcsolatos új részletekre a sanghaji védelmi kutatóintézet négy mérnöke által készített jelentésből derült fény, amelyet egy amerikai védelmi illetékes szerint a minap köröztettek amerikai katonai és hírszerzési körökben.
 

"A kibertechnológia fejlődik tovább, és a kiberháború csöndesen megkezdődött" - áll a jelentésben, amely szerint a kínai hadsereg korszerűsítése szempontjából létfontosságú, hogy képes legyen kiberháborút folytatni az űrben is.
 

"A kiberhadviselés nem korlátozódik katonákra. Mindenki, aki különleges tudással vagy képességekkel rendelkezik az informatikai rendszerek működtetésében, részt vehet a kiberhadviselésben, amely valóban népi háborúnak mondható" - áll a jelentésben, amelyben az utóbbi kifejezés a néhai Mao Ce-tung vezette lázadásra használt frázisra utal.

 

 

A tanulmány összekapcsolja a kínai űrháborús fejlesztési programokat a számítástechnikai és távközlési hadviselésben rejlő képességekkel. Mindkét programra Pekingben olyan ütőkártyaként tekintenek, amelynek révén a katonailag gyöngébb Kína egy konfliktus esetén legyőzhetné az erősebb Egyesült Államokat.
 

"A kiberhadviselés olyan része a háborúnak, amely hasznosítja az űrtechnológiát, egyesíti a kibertechnológiával, és ellenőrzése alatt tartja a kiberteret" - olvasható a jelentésben, amely szerint mivel az informatikai és távközlési rendszerek működtetése műholdakra épül, "az űr bizonyosan a fő terepe lesz a kiberhadviselésnek".

Kulcsszavak: kiberháború Kína

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39