Hogyan lehet egy laptop tervezése fenntartható?

forrás: Prím Online, 2022. január 19. 15:24

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek létrehozására törekszik, hanem olyan új technológiákat is kutat, amelyek összetett társadalmi kihívásokra jelenthetnek választ. A vállalat több évtizede törekszik az ökológiai lábnyomának csökkentésére. A Dell Technologies az elmúlt évben bevezette a használt merevlemezekből kinyert alumínium újrahasznosítási folyamatát, a papírkészítési folyamat melléktermékéből készített bioműanyagot, és újrahasznosított szénszál-felhasználását több mint 540 ezer kilogrammra növelte. 

Ezúttal az Intellel közös elképzelését: a Luna koncepciót mutatta be a vállalat. Az elgondolás szerint az összetevők azonnal hozzáférhetővé, cserélhetővé és újrafelhasználhatóvá válnak – ezáltal csökken az erőforrás-felhasználás, és még több körforgásos anyag marad a folyamatban. A koncepció azért született meg, hogy lássák, mi valósítható meg, nem gyártási és eladási célokból. Ha azonban a Luna minden tervezési ötletét megvalósítanák, várakozások szerint mintegy 50 százalékkal csökkenne a termékek együttes karbonlábnyoma.*

 

 

Miről szól a Luna?

Csökken a termékek karbonlábnyoma: a Dell Technologies új módszereket próbált ki az energiahatékonyság növelésére, a jobb teljesítmény és hűtés érdekében, emellett olyan anyagokkal kísérleteztek, amelyek kisebb karbonlábnyommal rendelkeznek, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással készíthessenek eszközöket.

•  Az alkatrészek közül gyakran az alaplapok gyártása a legenergiaigényesebb – a teljes felületük mintegy 75 százalékos csökkentésével (már 5580 mm2-nél is kisebbek)** és az alkatrészszám mintegy 20 százalékos csökkentésével*** az alaplapok karbonlábnyoma akár 50 százalékkal csökkenhet.****

•  A vállalat újratervezte a belső összetevők elrendezését – a kisebb alaplap az alumíniumház felső részén, a kijelző mögött kapna új helyet, így közelebb kerülne egy olyan nagyobb felülethez, amely a külső, hűvösebb levegővel érintkezik. Az akkumulátortöltő egységtől is elkülönítették, így együttesen jobb passzív hőeloszlás jött létre, és akár teljesen szükségtelenné is válhat a ventilátor használata. 

•  Ezek a hatékony megoldások a teljes energiaszükségletet is jelentősen csökkenthetik – így lehetőséget teremtenek egy kisebb akkumulátornak, amely fejlett ciklikus celláival még mindig elég teljesítményt nyújt a mindennapi használathoz. 

•  Egy olyan alumíniumház, amelyet vízenergia és sajtolt alumíniumszerkezet felhasználásával hoznak létre, kevesebb energiát igényel, és minimális hulladéktermeléssel jár.

 

 

Az újrafelhasználás, javítás és újraalkotás jövőképe: a felhasználás-újrahasznosítás gyakorlata helyett be kell vezetni, hogy többször használunk fel az adott anyagot, és végül akkor hasznosítjuk újra, amikor eredeti formájában már nem használható. A Luna koncepcióterv pontosan ezt kínálja. 

•  Az elképzelés szerint a cég tizedére csökkentené a csavarok számát, így csak négy darab lenne szükséges a belső alkatrészek eléréséhez – mintegy 1,5 órával csökken ezáltal a javításra (a főbb alkatrészek szétszerelésére, megjavítására és ismételt összeszerelésére) szánt idő*****.  

•  A csuklótámaszt úgy tervezték, hogy megkönnyítse a javítást és újrafelhasználást. A billentyűzet mechanizmusai biztosítják az alkatrészekről való egyszerű és könnyű leválasztását, így leegyszerűsítve az újrahasznosítást. 

•  A fejlett cellákkal rendelkező akkumulátor hosszan tartó töltést biztosít, amely sokéves használat folyamán sem csökken, és elősegíti a termék első életciklusa utáni újrafelhasználást.

•  Az új, szervesanyag alapú nyomtatott áramkör (NYÁK) lenrostból készülő alaplappal és vízben oldódó polimer ragasztóanyaggal készül. Érdemes megjegyezni itt, hogy a lenrost a megszokott laminált műanyag lapokat váltja fel. A  vízben oldódó polimer pedig később „feloldható” – így az újrahasznosítás során könnyebben el lehet választani a fémeket és egyéb alkatrészeket a lemezektől.

 

 

A Dell Technologies következő lépésként megvizsgálja ezeket az innovatív, fenntartható tervezési ötleteket, és kiválasztják a legnagyobb potenciállal rendelkezőket, amelyeket akár az egész termékportfólióra alkalmazhat, hiszen a cél, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhasson létre. 

 

__________________

* Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

** A Latitude 7300 AE modellel összehasonlításban az alaplap 17%-kal kisebb az Intel AEP verziójánál is (ez az Intel legagresszívebb/legkisebb ADL-M-implementációja)

*** Az AlderLake-M (ADL-M) platform legkisebb implementációján alapuló csökkentett alkatrészszám

**** Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

***** Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nehezebb lesz trükközni a jövőben a Black Friday akciókkal

Május végén hatályba lép egy jogszabály-módosítás, amelynek következtében a kereskedelmi vállalkozásoknak a kedvezményes ár mellett fel kell tüntetni az elmúlt legalább harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árat is. Az árrendelet módosításának célja a kereskedők akciótartási gyakorlatának újraszabályozása és a fogyasztók megtévesztésének visszaszorítása, különös tekintettel az olyan országos kampányok során mint például az év végi Black Friday.

2022. május 23. 18:03

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscar-ját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. 

2022. május 23. 14:59

Az ABB Robotics bemutatta a visszanyert tengeri műanyagot felhasználó kiskereskedelem jövőjét

A kiskereskedelem jövőjébe egy izgalmas 3D nyomtatási bemutatón keresztül nyerhettek bepillantást az érdeklődők egy ABB robot segítségével London egyik legjelentősebb áruházában, a Selfridgesben, az Oxford Streeten. A bemutatót áprilisban, egy kirakatban tekinthették meg a vásárlók, ahol láthatták azokat a különféle személyre szabott dizájntárgyakat, melyek egy ABB robot segítségével 3D nyomtatással készültek Parley Ocean Plastic-ból, azaz a Parley globális tisztítóhálózatából összegyűjtött tengeri műanyaghulladékból.

2022. május 23. 13:51

Innovatív képzési programban vehetnek részt a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

Második alkalommal rendezi meg a győri Széchenyi István Egyetem innovatív járműipari képzési programját, az Audi Development Campet az Audi AG és az Audi Hungaria támogatásával. A július 3-án kezdődő négyhetes, angol nyelvű táborban a hallgatók nemzetközi szaktekintélyektől, mentoroktól tanulhatnak, miközben valós ipari problémát oldanak meg, és akár karrierlehetőséget is nyerhetnek. Az érdeklődők május 31-ig jelentkezhetnek.

2022. május 23. 12:40

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a  filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

2022. május 23. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20