Jönnek az okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak

forrás: Prím Online, 2017. november 6. 13:55

Áttörést hoz az okos otthonok piacán egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztése, amellyel a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló „okos társasházak” vagy akár „okos lakóparkok”. 

A technológiai újításnak köszönhetően az ingatlanberuházók az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat. A rendszer újdonsága még, hogy a régi lakásokban is telepíthető, megnyitva a lehetőségét a széles körű felhasználásnak. A Chameleon Smart Home tömeggyártása elindult, megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar „okos társasház” építése, sorra érkeznek a megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is. Texasban jelenleg 42 ezer lakást „okosítanának” a Chameleonnal. A világon egyedülálló fejlesztés iránt magyar telekommunikációs és áramszolgáltató cégek is érdeklődnek, a szolgáltatás hamarosan havi díjas előfizetéssel is megrendelhető lesz. A cég egy-két éven belül több millió eurós bevételt vár az évente több mint 50 százalékkal bővülő piacon. 

 

Áttörést hoz az okos otthonok piacán egy magyar fejlesztés. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat. Alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz. Akár több teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit képes egyetlen közös platformon kezelni. Utat mutat a társasházak okosítása terén is. Világszerte egyedülálló megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel. Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi „okosításának” költsége. 

 

 

Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home tulajdonosa elmondta, hogy cégük az első vezetékes rendszerű smart home szolgáltató és gyártó, amely típus független megoldást nyújt az ingatlanberuházók részére, gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen smart home-megoldás bevezetésére. Előkábelezik a lakásokat, kapcsolók, konnektorok, vezérlők mögé építik be eszközeiket, ezzel olyan alapot biztosítanak, amelyre a későbbiekben a vevők igényeinek megfelelően lehet egyedi, de egymással kommunikáló okos eszközöket telepíteni. A fejlesztés az egész társasházat egy összefüggő rendszerként kezeli. A Chameleon Smart Home technológia az újépítésű lakásokon kívül a már meglévőkbe is telepíthető, alacsony költséggel. 

 

A cég fejlesztésével már megkezdődött az első magyarországi ház kábelezése. A 13. kerületben épülő 54 lakásos társasház lesz az első tényleg okos társasház okos lakásokkal. A kivitelező cég további 6 társasházat épít ezzel a technológiával, összesen 1000 lakás lesz előkészítve. A startup első külföldi megrendelői is megjelentek, El Pasóban (Texas) például egy 42 000 lakást felügyelő ingatlanos cég építené be a technológiát a lakásaiba, egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést szeretne kötni a Chameleon Smart Home értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon. A vállalat 500 000 euró saját tőkét tenne be egy vegyes vállalatba a Chameleonnal.

 

A több forradalmi újításnak köszönhetően a cég jelentős növekedéssel számol, hiszen a hazai, több mint 5 milliárd forintra becsült smart home-piac várható növekedési üteme 2017-21 között átlagosan évi 59 százalék lehet. Európában a smart home beruházások száma 38 százalékkal emelkedik évente, 2020-ra a jelenlegi 2,6 milliárd eurós európai piac 14,1 milliárd eurós lehet. A többéves fejlesztés eredményeként született megoldással első körben a hazai társasház építkezéseket célozta meg a cég, és még idén elkezdik a termék értékesítését a DACH régióban (Németország, Ausztria, Svájc), ahol egy müncheni kivitelező céggel kötöttek kizárólagos viszonteladói szerződést a termék értékesítésére. A DACH piac mérete jelenleg 1,8 milliárd USD ~ 485 milliárd forint. Jövőre az új technológiától Magyarországon egymilllió, Németországban 2 millió eurós árbevételt remélnek, és a további terjeszkedéshez több mint 300 millió forintos pótlólagos tőkét is be kívánnak vonni. Harmadik lépésben, 2019-ben a tervek szerint a Chameleon Smart Home piacra lép az Egyesült Államokban, mely globális szinten a legnagyobb smart home piac, 14,6 milliárd USD ~ 4000 milliárd forint. A háztartások smart home penetrációja jelenleg 15 százalék, mely várhatóan 61 százalékra nő 2021-re. Az okos otthonok (smart home) piaca évről évre gyorsan fejlődik, a lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldások egyre népszerűbbek.

 

 

Az okos otthon hívó szó a társasházaknál is, a magyar piacon mégis alig vannak jelen a valóban okos lakások. Számos társasház okos otthonnal hirdeti lakásait, de az összes funkció, amit a végfelhasználó el tud érni, az a távoli fűtés vezérlés, esetleg néhány világítási kör vezérlése, és nem a komplett társasházi integráció. A Chameleon Smart Home technológia életre hívásáig teljes kiépítésre alkalmas smart home-rendszer nem volt a lakóparkokban és a társasházakban. A Chameleon Smart Home a világon elsőként képes megoldani a kommunikációt az egyéni igényeket szolgáló lakások és a társasház eszközei között. A technológia a jövő irodáinak okosításához is alkalmas, mert nem avul el, az alaprendszer kommunikál a legismertebb gyártók eszközeivel. 

 

Szarvas Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő okosház-rendszerek jellemzően zárt ökoszisztémák, mert a gyártók célja, hogy eszközeiket a saját infrastruktúrájukon használják. Ha a felhasználók később más rendszert szeretnének, akkor a teljes kiépítést cserélni kell. A Chameleon Smart Home azonban egy új réteget képez az okos ház rendszerben, lehetővé téve az átjárást a különböző gyártók rendszerei és eszközei között. Az integrációnak köszönhetően a felhasználó saját igényeire szabva állíthatja össze smart home rendszerét.

 

A smart home egy komplex számítógépes rendszer, amely hatékonyan, saját igényeinkre szabva működteti otthonunk fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket, számos technikai eszközt. Az okos társasház azonban ennél többet tud, például ha a kaputelefonon csöngetnek, a mobilon meg lehet nézni ki az, és be is lehet engedni az illetőt, de jelzést kaphatunk például arról is, ha feltöltődött az elektromos autónk a garázsban. Képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is. A Chameleonnal nem csak a lakás, hanem az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek. 

 

 

A rendszert a beruházók a villanyszereléssel együtt egyszerűen tudják telepíteni. Az eljárás pedig a következő: a fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húznak be érzékelő kábeleket, amely stabil és biztonságos alapja lehet a majd kiépítendő smart home-rendszernek. Ez a megoldás azoknak is jó, akik egyelőre nem ruháznak be egy okos otthonra, de szeretnék megtartani a lehetőséget a jövőben a kiépítésre. Egy ilyen előkészítés lakásonként akár 1000 Ft/m2 áron elérhető. Prémium smart home funkciókért egy eszközökkel felszerelt kábelezett lakásban (egy 60 négyzetméteres lakásra vonatkoztatva) 400-600 ezer Ft-ot kell fizetni, mely tartalmazza az összes eszköz árát, a szerelési és programozási költséget is. 

 

A Chameleon Smart Home technológia révén nem kell lemondania az okos otthonok kényelméről annak sem, akinek régi típusú házban van a lakása, ha a villanyszerelés lehetővé teszi, azaz be lehet húzni a csőbe egy jelkábelt, akkor a rendszer beépíthető. Vezeték nélküli megoldással pedig a technológia a régi és az új házakban is rendelkezésre áll minden komolyabb átalakítás nélkül.

 

A cég amerikai mintára szeretne egy előfizetéses szolgáltatási modellt is nyújtani azoknak a végfelhasználóknak, akik nem szeretnék megvásárolni a teljes rendszert. E konstrukció szerint a smart home eszközöket ingyen rendelkezésére bocsátják, beszerelik és installálják, a lakó pedig havi 5-10 ezer Ft előfizetési díjat fizet a komplett smart home szolgáltatásért. A tárgyalást több magyar mobil szolgáltatóval is megkezdték, jelenleg az árazási és szolgáltatási modellen dolgoznak. Ezek a cégek az internetes szolgáltatásuk mellé okosotthon-szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani az előkábelezett lakásokban. Az itthoni áramszolgáltató cégek is érdeklődnek a technológia iránt.

 

A startup sikeresen mutatkozott be Litvánia fővárosában, Vilniusban, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával vettek részt a fejlesztők üzleti találkozókon. Jelenleg egy teljes városrész, egy egyetemi negyed okosításáról tárgyalnak. A magyar startup franchise hálózat kiépítésén dolgozik, ami segíti az egyes országok helyi sajátosságainak kezelését és a kifejlesztett technológia nemzetközi elterjedését. Az ígéretes startup saját standdal mutatkozott be Dublin-ban az IOT World-ön, Helsinkiben a Slush technológiai kiállításon, a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-en, a technológiai innováció egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Münchenben az EXPO REAL-on Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15