Okoscipő diktálja a kosárlabda jövőjét

forrás: Prím Online, 2019. január 16. 12:21

A Nike újabb innovációval hódítja meg a kosárpályákat: a Nike Adapt BB okoscipő egy alkalmazással kiegészülve minden játékos számára egyéni rögzítést tesz lehetővé, amely segíti a teljesítmény növelését. Az új modellt olyan elitsportolók is tesztelték már, mint a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum.

Egy sportcipő egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a játékos lábát megfelelően rögzítse. Vegyük például a kosárlabdát: egy meccs közben a lábfej akár fél méretet is nyúlhat a cipőben. A rögzítéssel kapcsolatos igény a sportoló mozgásával párhuzamosan változik, a kérdés, hogyan lehet az összhangot megteremteni? E probléma áthidalására dolgozta ki a Nike tervezőcsapata a Nike Adapt technológiáját, amely folyamatosan képes személyre szabott rögzítést nyújtani a sportolóknak.

 

 

A rögzítéssel kapcsolatos megoldások átszövik a Nike történetét (Huarache, Flywire, Flyknit, hogy csak néhányat említsünk), az áttörésben azonban kulcsszerepet játszott a sportszergyártó első önbefűző sportcipője, a 2016-ban bemutatott Nike HyperAdapt 1.0. A Nike Adapt ennél is tovább megy: a platform az önbefűző rendszer mellett a cipőbe integrált program és a vele kapcsolatban álló alkalmazás segítségével személyre szabott rögzítést biztosít a játékos számára.

 

A működése egyszerű: a cipőbe lépve egyedi érzékelők mérik fel a játékos lábának rögzítéséhez szükséges erőt, és eszerint állítják be a rendszert. A talp alatt futó fűzők szakítószilárdsága 15 kg-os erőhatást is kibír (ez durván egy átlagos ejtőernyő zsinórjának teherbírása), így egy sor mozgásformánál biztosítja a megfelelő tartást. Az “agymunkát” a FitAdapt technológia végzi el: a játékosok manuálisan, vagy akár a Nike Adapt alkalmazást telefonról irányítva különböző erősségű rögzítést állíthatnak be maguknak – például időkérés alatt lazíthatják, majd a folytatáskor ismét szorosabbra állíthatják a fűzőket. A sportolók a FitAdapt technológia jövőbeni frissítéseiből is profitálni tudnak majd, segítve ezzel a rendszer tökéletesítését és új digitális szolgáltatások megalkotását.

 

 

Mint minden Nike innovációt, a Nike Adapt BB technológiáját is szigorú teszteknek vetették alá, ahol a nyomás, hőmérséklet, életciklus és vízállóság kívánalmait vizsgálták. Többek között 30 000 alkalommal gyakoroltak nyomást a cipőre 357 kg-os súllyal, 2900 fűzésciklust futtattak le (szorítástól lazításig), de tesztelték a modellt 45 °C-on, 85%-os pártartalom mellett is.

 

A modell végső formáját élsportolók bevonásával alakították ki. Köztük volt a Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum is. „Sokat jelent számomra, hogy az elsők között próbálhattam ki a cipőt, ezáltal képviselhetem a Nike-t a kosarazás jövőjében. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással beállítsam a rögzítést, megváltoztassam a cipő színét és figyelemmel kövessem a töltöttséget…mindez elég menő.”

 

A FitAdapt technológia a Nike Adapt BB cipőben február elejétől elérhető.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás