Zsinórban ötödik éve a Telekom az első az online mobil- és tabletértékesítésben

forrás: Prím Online, 2023. június 17. 10:20

2022-ben ismét a Magyar Telekom volt a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítő a magyar online kiskereskedelmi piacon – immár ötödik éve. A teljes online kiskereskedelmi piac 2,4 százalékát tudhatja magáénak a Telekom, amivel a hatodik legnagyobb hazai online szereplőnek számít – derül ki a GKID legfrissebb eTOPLISTA rangsorából*.

A Telekom online webshopja immár ötödik éve tartja piacvezető szerepét a mobilkészülék- és tablet értékesítés területén az online kiskereskedelmi piacon 28%-os részesedéssel. A távközlési szolgáltató online értékesítési felülete közel 10%-át adta a mobiltelefon és tablet, szórakoztató elektronika és számítástechnika termékkategóriák összesített hazai online kiskereskedelmi forgalmának 2022-ben, ami közel 14 %-os bővülést jelent – állapította meg a GKID piacelemzése.

 

Az elemzés általános megállapításai szerint a globális e-kereskedelem az elmúlt két évben a COVID járvány hatására hipernövekedést ért el, amit aztán visszarendeződés és a hagyományos boltok felé való fordulás követett. 2022-ben ehhez járult a romló gazdasági- és inflációs környezet, különös tekintettel az élelmiszer- és energiaárakra, valamint ellátásra, ami a vásárlóerő jelentős csökkenését eredményezte, és ezzel együtt akadályozta az online kereskedelem bővülését. A magyarországi e-kereskedelmi piac ebben a környezetben 2022-ben mindössze 9,9%-kal bővült értékben, miközben az online értékesítés kereskedelmen belüli részaránya 10% alá esett (9,6%). Az online rendelések száma 11,8%-kal nőtt, átlépve ezzel az évi 77,1 millió darab rendelést.

 

A teljes hazai online értékesítési piacot tekintve a felmérés szerint a fogyasztói szokások átrendeződése 2022-ben összességében 2%-kal csökkentette az online kosárértékeket, ami tavaly így 17,2 ezer forint volt egy vásárlásra vetítve. A kosárérték csökkenésére pedig csak ráerősített, hogy 2022 második felétől érezhetően visszafogta a lakosság a jóléti kiadásait, ami leginkább a műszaki cikkek és nagyértékű tartós fogyasztási cikkek online piacát sújtotta. 

 

pixabay.com

 

Ezt a trendet megcáfolva a Magyar Telekom 2022-ben a teljes kiskereskedelmi piacot tekintve az átlagnál nagyobb piaci növekedést ért el mobiltelefon és tablet értékesítésből származó bevételben (15%, szemben az átlagos 12%-kal). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy bár a Magyar Telekom esetén az egyes termékköröknél mennyiségi csökkenés nem történt, a forgalmi növekedésben az árfolyam és az infláció okozta áremelkedés eredménye is szerepet játszott.

 

A mobilkészülék- és tablet értékesítés területén elért első helyezést annak ellenére sikerült elérni, hogy amíg 2019-2022 között az új mobilkészüléket vásárlók aránya folyamatosan nőtt, addig az elmúlt egy évben először indult ez csökkenésnek: ha mobiltelefon-cserére került sor, a legtöbben (85%) új készüléket vásároltak 2021-ben, de tavaly ez az arány már csak 79 % volt. A felmérés rámutatott arra is, hogy az okostelefonnal rendelkezők átlagosan 3 évente cserélik készülékeiket, a legtöbben akkor, ha a meglévő telefonjuk már nem működik jól vagy tönkremegy. A szórakoztató elektronika értékesítési piacán szintén kiválóan teljesített a vállalat, az első tízben van (TV-k esetén az 5., szórakoztató elektronikában pedig a 8. helyen szerepel), több mint 20%-os növekedést produkálva az egyébként stagnáló piacon. A TV-készülékek értékesítésére vonatkozóan pedig a kategórián belül csaknem 30 %-os növekedést ért el.

 

„Világosan látszik, hogy még a kihívásokkal teli piaci helyzetben is stabil pontnak számít a Telekom a fogyasztók körében. Nagy hangsúlyt fektetünk a webshopunk fejlesztésére annak érdekében, hogy az előfizetőink a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban intézhessék a vásárlásaikat, másrészt, ügyfeleink tudják, hogy a vásárlás után sem engedjük el a kezüket. Számtalan innovációval, praktikával és hasznos tippel, vagyis sok-sok digitális jósággal igyekszünk meghálálni bizalmukat” – mondta el Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

 

A Magyar Telekom nettó online forgalma csaknem 14 százalékkal nőtt 2021-hez képest. Bár az év második felében az online kereskedelemben tapasztalt lassulás a legnagyobb kereskedők számára is kihívást jelentett, a Magyar Telekom még így is 186 ezer db rendelést teljesített a tavalyi évben, amelyből 92 ezer mobiltelefon volt, és több mint 30 ezer TV-készülék. Ezzel a teljes online kiskereskedelmi piac 2,4 százalékát tudhatja magáénak a cég, amivel a hatodik legnagyobb hazai online szereplőnek számít.

 

Ahogy az a felmérésből is kiderül, a rendkívül gyorsan változó gazdasági környezetben a vásárlók folyamatosan próbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez, többek között úgy, hogy a korábbinál átgondoltabban, visszafogottabban vásárolnak. Mindez a Telekomot is arra ösztönözte, hogy részese legyen e probléma megoldásának a digitális jóságok gyűjteményének összeállításával, amely a meglévő szolgáltatások mellé díjmentesen igénybevehető kényelmi funkciókat és egyéb, hétköznapokat megkönnyítő innovációkat, kedvezményeket, meglepetéseket tartalmaz.

 

____________________ 

*eTOPLISTA módszertan: A GKID immár 8. éve állítja össze a legnagyobb forgalmú e-kereskedők rangsorát. A kutatócég az eTOPLISTA összeállításakor csak a magyar nyelvű, forintban árazó, magyarországi operációval működő e-kereskedők sokaságát és online kiskereskedelmi értékesítésből származó forgalmát veszi figyelembe. A részesedések a 2022-es naptári évre vonatkozó, online értékesítésből származó forgalom szerint kerültek meghatározásra. A rangsor alapjául szolgáló sorrendet az online vásárlói mintákon végzett kutatások, publikus adatgyűjtések, valamint a kínálati oldali felmérések és kereskedői adatszolgáltatáson alapuló forgalmi modellezések segítségével határozza meg a GKID. Azon kereskedőknél, ahol az online értékesítésből származó forgalom nem transzparens, vagy publikusan hozzáférhető, a nyilvános rangsorba kerülés feltétele volt a GKID által előzetesen becsült forgalmi súly írásban történő hitelesítése és a nevesítéshez való hozzájárulás. Az eTOPLISTA csak rangsort közöl, a kereskedőkhöz kapcsolódó egyéni forgalmi adatokat a GKID nem hozza nyilvánosságra.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Együttműködési megállapodást írt alá a BENU és a Foglaljorvost.hu

Magyarország legismertebb gyógyszertárhálózata és az ország legnagyobb elérésű egészségügyi időpontfoglaló-felülete közösen lép fel a betegek magasabb szintű kiszolgálása érdekében. Együttműködésükkel az egészségügyi rendszerben történő eligazodást, a betegút egyszerűsítését, a felhasználók és vásárlók nagyobb kényelmét kívánják támogatni.

2024. március 4. 13:04

2024 legfontosabb építőipari technológiai trendjei

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. Képzelje el, hogy a szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Képzelje el, hogy mindez ma már lehetséges: a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

2024. március 4. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30