Egy év alatt 14%-kal nőtt a mobilparkolás aránya

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 8. 11:23

Tavalyhoz képest idén nyáron is többen választották közterületi parkolási díj kifizetésére a különféle mobilfizetési megoldásokat. Az egységes mobilparkolási rendszer július 1-jén lépett működésbe, azóta komolyabb üzemzavaroktól mentesen szolgálja ki az autósok mobilfizetési igényeit. Augusztus közepétől pedig, részben az új rendszernek köszönhetően, megoldódott az egyik legkellemetlenebb budapesti mobilparkolási probléma is.

 A Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. július elsején indította el a közterületi parkolás, az autópálya-használati díj és az e-útdíj mobilfizetését országosan egységes platformon keresztül biztosító Nemzeti Mobilfizetési Rendszert. Az elmúlt években egyre népszerűbb mobilparkolást júliustól nagyon megkönnyíti, hogy az állami tulajdonú NMF Zrt. koordinációs szerepvállalása eredményeként nő a verseny, új piaci szereplők nyújthatnak országos mobilparkolási szolgáltatást. Egyrészt a mobilparkolási szolgáltatást nyújtó cégek növekvő számának, másrészt az új, innovatív mobilfizetési megoldásoknak, harmadrészt pedig az új, országosan egységes mobilparkolási rendszer megbízható működésének köszönhetően az autósok mobilparkolási hajlandósága idén is növekedett; a tavaly júliusi és augusztusi adatokhoz képest mintegy 14%-kal.

 

Augusztus hónapban több mint 1,1 millió mobilparkolási tranzakció, illetve 120 ezer autópálya matrica, és HU-GO viszonylatijegy-vásárlás valósult meg.

 

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. augusztusi üzemi statisztikai adatai:

 

  • Összes mobilparkolási tranzakció száma (alkalom):  1 121 211
  • Összes parkoló-ellenőri lekérdezés száma (alkalom):  961 930
  • Összes mobilparkolásból származó forgalom:  476,2 millió Ft
  • Összes autópálya e-matrica és HU-GO viszonylatijegy-vásárlások száma (alkalom): 124 ezer
  • Összes autópálya e-matricából és HU-GO viszonylati jegyből származó forgalom: 419,8 millió Ft

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. július–augusztusi (két havi) üzemi statisztikai adatai:

 

  • Összes mobilparkolási tranzakció száma (alkalom):  2 304 895
  • Összes parkoló-ellenőri lekérdezés száma (alkalom): 2 065 795
  • Összes mobilparkolásból származó forgalom:  982,3 millió Ft
  • Összes autópálya e-matrica és HU-GO viszonylatijegy-vásárlások száma (alkalom): 247 ezer
  • Összes autópálya e-matricából és HU-GO viszonylati jegyből származó forgalom: 838,5 millió Ft

 

Az új rendszer a fővárosi autósok egyik legnagyobb problémáját, az úgynevezett „átparkolást” is megoldja, miután Budapest Főváros Közgyűlése elfogadta a parkolási rendelet módosítását, amely augusztus 15-től hatályba is lépett. A kerületek közötti zónahatároknál fordul elő sűrűn, hogy az autósok az utca egyik oldalán parkolnak, az utca másik oldalán vett jegyükkel viszont egy másik zónára indítják el a mobilparkolásukat, ami eddig bírságot vont maga után. A fővárosi parkolási rendelet módosítása lehetővé teszi a kerületek parkolási társaságai közötti utólagos elszámolást, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszere pedig képes a zónák közötti „átparkolás” problémáját kezelni, ezért augusztus 15-e óta nem kapnak bírságot az azonos parkolási díjú zónák között tévedésből „átparkoló” autósok.

 

 

A Rendszerhez, illetve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatához ősszel négy új viszonteladó partner csatlakozik, köztük a legkényelmesebb, GPS-alapú automata parkolási megoldást nyújtó szolgáltató is, így az autósok már tíz szolgáltató közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbb mobilparkolási partnert.

 

Az országosan egységes mobilparkolási rendszer stabil és megbízható működését mutatja továbbá, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-t az elmúlt hónapokban több önkormányzat és magántársaság kereste meg, a tulajdonukban lévő parkolók mobilfizetéssel történő szolgáltatási ellátása iránt érdeklődve. A Társaság az esetleges további igények kielégítése érdekében a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert már a július 1-jei elindítása előtt úgy alakította ki, hogy az külön bővítés nélkül is ki tudjon szolgálni újabb csatlakozókat. A rendszerhez elsőként a Debrecen Megyei Jogú Város által üzemeltetett Nagyerdei Stadion 198 férőhelyes mélygarázsa csatlakozott, ahol azóta a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül valósul meg a mobilfizetéses parkolás.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50