Idén is kerestetik az év informatikai újságírója

Már lehet jelölni a Kovács Attila-díjra

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 8. 15:32

Elindult a Kovács Attila-díj jelölése. A szervezők azt a magyar újságírót szeretnék megtalálni, aki ebben az évben a nyomtatott vagy az elektronikus médiában (TV, rádió, internet) a legtöbbet tette az infokommunikáció népszerűsítéséért. A jelöléseket október 6-áig várják.

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) idén is közösen hirdette meg az év informatikai újságírója díjat, amely az elhunyt kiváló zsurnaliszta, Kovács Attila nevét viseli.

 

Kovács Attila, a válogatott kardvívó a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál, ahonnan a mai IDG elődjét jelentő Computerworldhöz igazolt, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul.  Alapító tagja a Prímnek, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot. Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996-tól pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt. 

 

A legjobb IT újságírókat 2005 óta díjazzák. A 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként több számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. A tavalyi évben a díjazott Molnár Csaba újságíró, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin mellékletének munkatársa lett. Írásaiban természettudományos és technológiai témákkal foglalkozik, melyek amellett, hogy közérdeklődésre tarthatnak számot, egyaránt bemutatják a technológia lehetőségeit és árnyoldalait is. 

 

A három szakmai szervezet ezúttal is olyan újságírót kíván elismerni, aki 2014-ben készült cikkeiben, riportjaiban, műsoraiban vagy blogbejegyzéseiben átfogó képet adott az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, felhívta a figyelmet az új lehetőségekkel együtt járó veszélyekre, és akinek művei az infokommunikációs technológia adta lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöznek.

 

A díjra nem csak jelölni, hanem önállóan pályázni is lehet. A kiírók 2014. október 6-ig, az NJSZT honlapján várják a pályázatokat és jelöléseket. 

 

A díj odaítéléséről hét fős bíráló bizottság dönt, amely a kiírók képviselőiből, valamint PR-marketing és kommunikációs szakemberekből áll:

 

Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)

Dojcsák Dániel, tartalomigazgató – IVSZ

Mester Sándor, életműdíjas informatikai újságíró – Infotér Egyesület

Miltényi Gábor, ügyvezetőigazgató-helyettes – NJSZT

Petrányi-Széll András, az MPRSZ alelnöke és a PS:PRovocative pr-ügynökség társtulajdonosa

Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet

Sali Róbert, MBA, informatikus

 

A díj átadására a 2014. november 20-án megrendezendő 8. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián kerül sor.

 

Az év informatikai újságírója – Kovács Attila-díj:

2011: Elek László– Magyar Rádió

2012: Sebők Viktória – IT-Business

2013: Molnár Csaba – Magyar Nemzet

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50