Az egyetemek nem blokkolják a Napstert

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. szeptember 22. 20:38
A Metallica zenekart és a Dr. Dre énekest képviselő ügyvéd kérését négy rangos egyetem is visszautasította. A zenészek azt szerették volna elérni, hogy az egyetemek blokkolják a Napster használatát teljes hálózatukon, így az egyetemi városokban is.
A MIT, a Stanfordi Egyetem, a Duke Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem mind visszautasította Howard E. King, a sztárokat képviselő ügyvéd kívánságát, és továbbra sem korlátozzák a Napster használatát. A híresztelések szerint a Harvard is hasonló választ ad majd a kérésre.

A kérést illetőleg ez a négy egyetem válaszolt a leggyorsabban. Válaszlevelükben az egyetemek azt állították, hogy mint internetszolgáltatóknak a hálózat számukra nem más, mint egy információhordozó közeg, ezért jogi úton nem vonhatók felelősségre, ha valaki rossz célra használja fel azt. A felsőoktatási intézmények szerint a szolgáltatás blokkolása ellenkezne egyik kötelezettségükkel, mely szerint az információ szabad áramlását biztosítaniuk kell.

A Stanfordi Egyetem és az MIT nem ismeri be, hogy szerzői jogokat sértettek volna, s csak akkor hajlandóak megfelelni az ügyvéd által támasztott igényeknek, ha előbb Howard E. King bebizonyítja a jogsértést.

Howard E. King ütőkártyája az egyetemekkel szemben egy 1998-as törvény, az ún. "Digital Millennium Copyright Act", mely előírja az internetszolgáltatóknak, hogy megakadályozzák a szerzői jogokat sértő tevékenységeket.

Egyelőre azonban kérdéses, hogy a rendelkezés mennyiben érvényesíthető majd az egyetemekre, s hogy emiatt blokkolniuk kell-e majd a Nasptert.

Kulcsszavak: Napster mp3 zene mpeg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59