Információs társadalom: a közeljövő kihívása

MTI Sajtóadatbank, 2000. szeptember 27. 08:51
- Magyarországnak a közeljövőben két kihívással, az európai uniós csatlakozással, illetve az információs társadalom kialakulásával kell szembenéznie - közölte Erényi István, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője az információs társadalom jogi szabályozásáról tartott konferencián, kedden Budapesten.
A főosztályvezető az Európai Jogakadémia Informatikai és Jogi Oktatási Tagozata által rendezett eseményen kifejtette: az informatikai szektor nagyon félti a szabadságát, s ezért sokan úgy vélik: elegendő lenne, ha ez a terület önmagát szabályozná. Ez azonban a nemzetközi gyakorlat alapján nem megengedhető, igaz, a szabályozáshoz nagyon óvatosan kell hozzálátni - húzta alá a szakértő.

Erényi István hangsúlyozta: világszerte vita folyik arról, hogy meddig tarthat az információs társadalom önszabályozása, s melyik ponton kell belépnie az államnak.

A főosztályvezető elmondta: Európa lemaradt az Amerikai Egyesült Államokhoz képest az információs társadalom kialakulását, illetve az elektronikus kereskedelem fejlődését tekintve. Az öreg kontinens 3-5 éves előrejelzései egyik területen sem váltak be, mivel az informatikai fejlődés motorjai, a gazdaság és a technológia sokkal gyorsabban lépett előre, mint ahogyan azt az európai szakértők várták.

A főosztályvezető elismerte: az informatikai és a telekommunikációs szektort, valamint az információs társadalom fejlődését tekintve nem nagyon látják tisztán a jövőt. Hozzátette: ez azonban nem magyar jelenség, hiszen az Európai Unió is hasonló problémákkal küszködik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14