AZ ENSZ a Facebookot és a Twittert használná a dzsihadisták ellen

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 29. 08:13

A közösségi oldalakat működtető cégeket - egyebek között a Facebookot és a Twittert - is bevonná a dzsihadista terroristák elleni küzdelembe az ENSZ Terrorellenes Bizottsága, amely kétnapos konferenciát tartott Madridban 70 ország minisztereinek és szakértőinek közreműködésével.

A kedden lezárult tanácskozás fő célkitűzése volt megoldást keresni arra a problémára, hogy a nyugati országokból egyre többen csatlakoznak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezethez és utaznak a konfliktuszónákba, hogy soraiban harcoljanak. A konferencián bemutatott adatok szerint ezt eddig már mintegy 30 ezer ember tette meg.
 

A szervezet propagandája elsősorban az internetes közösségi oldalakon terjed, a szakértők szerint a Twitteren mintegy 46 ezer ilyen tartalmú bejegyzés található.
 

"A telekommunikáció látványos fejlődése, a közösségi oldalak jelentős használata (...) növelte a terrorista csoportok toborzási képességét" - fogalmazott Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ez globális jelenség, amely globális választ kíván, ennek érdekében pedig el kell mélyíteni az együttműködést az országok között.
 

Mint mondta, a terroristákkal szemben nem működik a párbeszéd, de elhatározással és egységes fellépéssel le lehet győzni e "fenevadakat".
 

José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter megismételte, hogy szerinte szükség van egy, kizárólag terrorcselekményekkel foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék létrehozására és bejelentette, hogy októberre elkészítik az erről szóló határozat-tervezetet, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánnak terjeszteni.
 

Jean-Paul Laborde, a Terrorellenes Bizottság vezetője üdvözölte a bíróság létrehozásának javaslatát, és sürgette az utasok egységes nyilvántartásának bevezetését is.
 

A szakember szerint gyors megoldásokra van szükség, és a közösségi oldalakat működtető cégek mellett a magánszektort, illetve a civil társadalmat is be kell vonni ebbe a "küzdelembe".
 

A spanyol kormány a konferencián közzétette, hogy állampolgárai közül eddig 126-an álltak be az IÁ tagjai közé, közülük 25-en meghaltak a harcokban, 25-en pedig hazatértek. Dzsihadista terrorizmussal összefüggésben elkövetett bűncselekmények miatt összesen 80-an vannak börtönben Spanyolországban.

Kulcsszavak: Iszlám Állam ENSZ

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36