A piacszabályozás eszközeiről a PanTel-konferencián

Kovács Attila, 2000. október 18. 20:23
„Piacnyitás a távközlésben - útban az információs társadalom felé” címmel rendezett egész napos konferenciát október 18-án a budapesti Hotel Inter-Continental Konferencia Központban a PanTel Rt.
Az első részben ismert külső vezető szakemberek tartottak előadásokat, ebéd után pedig az alternatív szolgáltató munkatársai a cég néhány fókusztémában elért eredményéről adott számot. A nagy érdeklődés mellett, közel 200 résztvevővel indult délelőtti szekcióban többek között Erényi István (MeH Informatikai Kormánybiztosság), Kígyós Zsuzsanna (Deloitte@Touche), Nagy Márta (Gazdasági Versenyhivatal), Váncsa István (SZT) és Beck György (Infórum) beszélt az információs társadalomhoz vezető út különböző aspektusairól.

Erényi említést tett az egységes hírközlési törvénnyel kapcsolatos további teendőkről: 2000. november 30-ig egyeztetett tervezet, 2001. január 31-ig a még szükséges átdolgozások, módosítások elkészítése; a jövő év első fél évében fogja az Országgyűlés tárgyalni és várhatóan elfogadni az új törvényt, amely azután 2001. január elsején léphet hatályba. Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese hangsúlyozta, az átmeneti időszakban a versenytörvény mellett a versenyhatóság és a szektorális felügyeleti hatóság (Híf) együttműködése is szükséges. A legfontosabb teendőket így summázta: költségelkülönítés és kontroll; átmenetet segítő jellegű eht.-törvény; új piacra lépők pozitív diszkriminációja; a nélkülözhetetlen eszközökhöz való hozzáférés biztosítása; hálózatok költségalapú összekapcsolása; független szabályozó hatóság.

Beck György szólt arról, hogy az e-business 1999-ben a világon 49,1 milliárd dollár forgalmat generált, és ez az érték 2003-ra várhatóan 1328,9 milliárd dollár lesz. A jövőben nő a távközlési értéknövelt szolgáltatások volumene, miközben a telekommunikáció az egyik legtöbbet IT-re költő ágazat marad.

„Konferenciánkkal az volt a célunk, hogy megmutassuk, hol tart, és közösen keressük, merre kell mennie a magyar távközlési piacnak” - mondta Horváth Pál, a PanTel vezérigazgatója. A délután folyamán a jelenlevők a PanTel eredményeiről kaptak tájékoztatást. Szó volt az IP-ről, mint a jövő üzletének a protokolljáról, a hálózat megválasztásának a jelentőségéről, a cég által kialakított személyre szabott értékesítésről és a versenyhelyzetben lévő távközlési cég ügyfélkapcsolatáról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14