Közel 230 ezer háztartásban már elérhető a szupergyors internet

forrás: Prím Online, 2017. március 9. 12:39

A tervezett 178 ezer helyett így mintegy harmadával több háztartásban valósultak meg a Szupergyors Internet Program keretében elindított fejlesztések 2016 végéig. 

A távközlési szolgáltatók ebben az ütemben önerőből, pályázati támogatás nélkül fejlesztették hálózataikat, lehetővé téve, hogy az előfizetők lényegesen gyorsabb, korszerűbb internetszolgáltatáshoz juthassanak.

 

„A jövő a digitalizáció, a kormány ezért elkötelezett abban, hogy a hazai munkavállalók és vállalkozások a digitális átalakulás nyerteseivé válhassanak. Az előrelépés alapvető feltétele egy országosan elérhető, korszerű, legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat, amely most 230 ezer lakossági és vállalati előfizető számára vált hozzáférhetővé” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

 

A kormány vállalta, hogy két évvel az Európai Unió 2020-as véghatárideje előtt, 2018 végéig minden magyarországi háztartás, vállalkozás, közintézmény számára, amely igényli, elérhetővé teszi a szupergyors internetet. A közel 1 millió háztartás korszerűsítése fele részben a szolgáltatók önerős vállalásából, fele részben európai uniós és hazai támogatásból valósul meg.

 

Az önerőből megvalósuló fejlesztésekről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ötvenöt távközlési szolgáltatóval írt alá megállapodást összesen 470 279 háztartás hálózati fejlesztésére. A társaságok vállalták a fejlesztések határidőre történő befejezését, és a folyamatos adatszolgáltatást az előrehaladást ellenőrző Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség felé. A kormány az önerőből fejlesztett területeken nem jelentetett meg pályázatot, az építkezéseket könnyítő jogszabályi környezetet alakított ki, a beruházásokat közműadó kedvezményben részesítette, és folyamatos szakmai támogatást biztosít a szolgáltatók számára.

 

A megállapodások alapján 2016 végére elérni tervezett 178 110 háztartással szemben 229 247 háztartásban vált előfizethetővé a szupergyors internet. A várakozásokat jócskán felülmúló eredmény 129 százalékos megvalósulási arányt jelent.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50