E-kereskedelem: karácsonyi konjunktúra

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 24. 09:17
Az idei karácsony valóban ünnep az on-line kereskedések számára - legalábbis az Egyesült Államokban: a 122,7 millió internethasználó 70 százaléka, mintegy 86 millió amerikai bonyolítja karácsonyi bevásárlását a számítógép segítségével.
A fogyasztók az idén legalább annyi, vagy még több ajándékot vásárolnak az interneten, mint tavaly. Az átlag amerikai webvásárló tavaly 170 dollárt adott ki az interneten keresztül ajándékokra, ez az idén 240 dollárra nő - állapítja meg a Boston Consulting csoport és a Harris interaktív piackutató közös tanulmányában, amelyben októberben 5230, 18 évnél idősebb internethasználót kérdeztek meg.

A cyber-fogyasztók 88 százaléka legalább annyi, vagy több ajándékot vásárol az elektronikus kereskedésekben, mint tavaly, és erre ennek megfelelően többet is költ.

Az interneten megvásárolt termékek toplistáján a könyvek vezetnek, utánuk a zenei cikkek, a játékok és ruhaneműk következnek. A fogyasztók szívesen vásárolnak az interneten videofilmeket, szoftvereket és elektromos gépeket.

A vásárlók fele először próbálkozik az e-kereskedelemben karácsonyi ajándékot venni, tíz százalék általában is először próbálja ki az on-line bevásárlást. Az "újak" különösen óvatosak és igényesek.

Ugyanakkor az internet befolyást gyakorol a nem számítógépes vásárlásokra is: a megkérdezettek kétharmada összehasonlítást végez az on-line árakkal, mielőtt egy üzletben megvásárolná a kívánt terméket. Több mint egynegyed információs forrásként használja az internetet az adott termékkel kapcsolatban, s az ár-összehasonlításon kívül ahhoz is alkalmazza, hogy ötletet merítsen az ajándékvásárláshoz.

A szolgáltatók az egy év alatt maguk is sokat fejlődtek, s jóval többet foglalkoznak azzal, hogy vásárlóik elégedetten "távozzanak". A legtöbb webshop javított honlapján és az azon történő eligazodáson, s például "ajándékközponthelyet" is bevezetett. Ügyfélközpontjukat javították, raktárkészletüket megnövelték, továbbá új termékekkel és szolgáltatásokkal bővítették kínálatukat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36