Üzleti modellek a magyar piacon

Wollák Viktória, 2001. január 22. 15:18
Az amerikai felmérések által készített listán az internetes vállalkozások vezetnek a hagyományos kereskedelmet is folytató vállalkozások előtt. A magyar tendenciák azt mutatják, hogy az offline vállalatok nem csak nagyobb gazdasági tőkével, hanem a vásárlók nagyobb bizalmával is rendelkeznek.
A KÓD Piackutató Intézet legújabb tanulmánya a hazai e-kereskedelem üzleti modelljeit vizsgálta.

A nagy kereskedőláncok többsége még nem nyitott online áruházat, a befektetés megtérülésével kapcsolatos aggályokra, az online populáció méretére és a vásárlási aktivitásra hivatkozva.
A legismertebb kivétel a Fotex, mely 2000-ben több száz milliós beruházással létrehozta a legjelentősebb hazai kereskedést. A Store Wizard alapú Fotexnet áruház karácsonyi forgalma minden előzetes várakozást felülmúlt. A portál látogatottsága havonta 350 ezer felett van, és meghaladja az egymillió oldalletöltést.

A hazánkban korán és meghatározó módon létrejövő online központok egyelőre nagyobb eséllyel maradnak versenyben, mint a független üzletek. Ezek az áruházak több üzlet termékeit kínálják a vásárlóknak, ezáltal széles áruválasztékkal rendelkeznek. Az egyes központok értékét a látogatók száma határozza meg.

Az online kereskedelmi központokat a KÓD négy kategóriába sorolja:

  1. A központok a forgalmazók kínálatának összefogására jöttek létre, de informatív tartalmat nem adnak, mint pl. a Webáruház.
  2. A gyűjtőhelyek offline is működő bevásárlóközpontok boltjainak kínálatát forgalmazzák, mint pl. a Rózsakert.
  3. Az áruház egy adott szegmens kínálatát gyűjti össze, mint pl. a Netpincér, mely a házhozszállító éttermeket tartalmazza vagy a Depo áruház, mely számítástechnikai termékeket kínál.
  4. Nagyforgalmú portál által létrehozott áruház, ahol a kereskedők üzletet bérelhetnek, mint pl. az Index Áruház, az Internet Plaza, valamint a Passage. A magyar példáknál az áruház minden esetben elkülönül a portáltól.

    A kereskedő az áruházban történő értékesítést több okból választhatja. Előfordul, hogy a vállalkozás nem rendelkezik elég nagy termékválasztékkal ahhoz, hogy önállóan nyisson boltot, vagy a cég termékét nem ismerik a fogyasztók és az áruházon keresztül könnyebben rátalálnak a vásárlók. Ezenkívül a vásárlóknak is nagyobb a bizalma a központokban kínált termékekhez. Gyakran előfordul az is, hogy a kereskedő müködtet saját boltot is és áruházak oldalain is kínálja termékeit. Ezáltal növeli a lehetséges találatok számát.

    Van olyan cég, mely nem rendelkezik a működtetéshez szükséges műszaki háttérrel, hozzáértéssel, vagy esetleg nem akar ezekkel a dolgokkal foglalkozni, ilyenkor az áruház biztosítja a műszaki hátteret és végzi el a szükséges munkálatokat.

    Ezenkívül az online központok kedvezőbb szolgáltatásokat (pl. a vevőszolgálat, szállítás, fizetés területén) tudnak biztosítani vásárlóik számára, mint a kisebb boltok.

    Ha egy vállalkozás úgy dönt, hogy egy központon keresztül szeretné termékeit értékesíteni, akkor választhat, hogy mekkora részt szeretne vállalni az értékesítésben.
    Egyes esetekben az áruház csak a felületet biztosítja, ahol a kereskedő megjeleníti a kínálatát, de a rendelések feldolgozása már a cég telephelyén történik.
    A kereskedő választhatja azt a megoldást is, ahol a rendelések összegyűjtését és szétosztását is a központ végzi, a kínálat frissítését, a bolt karbantartását és az áru szállítását azonban továbbra is a forgalmazó.
    A kereskedő következő választási lehetőség az, hogy csak az áru csomagolását és szállítását bonyolítja, a többi funkciót a bevásárlóközpont látja el.

    A kereskedő és a központ közötti együttműködésnek különböző anyagi vonzatai vannak. A bevásárlóközpont a rajta keresztül történő rendelés után jutalékot kap, illetve az áruház elkészítéséért és működtetéséért külön díjat számol fel. A két fizetési modell kombinálható is. A hazai online központok díjrendszere általában több pilléren nyugszik, az esetek harmadában van egyszeri belépési díj, havi díj minden esetben, és az esetek szintén nagyjából harmadában forgalom utáni jutalék fizetés.

    A virtuális központok és áruházak erős piaci jelenléte mellett az önálló online üzletek is szép számban vannak jelen (ma már több, mint 150) az elektronikus kereskedelemben.

    Bár a hagyományos kiskereskedõknek nagy tapasztalataik vannak az üzleti folyamatok irányításában, ez a tudás csak bizonyos változtatásokkal vihetõ át az internetre. A jól bevezetett vállalati márkák sikerét a weben az új környezethez való alkalmazkodás teheti teljessé. Az üzleti modellek versenyében azonban még semmi sem dõlt el, a hálózati gazdaság egyelõre több kérdést tesz fel, mint amennyit megválaszol - vonja le a végkövetkeztetést a KÓD Piackutató Intézet.

Kulcsszavak: üzleti modell e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38