A Tungsram elfogadja Elon Musk hatmilliárd dolláros kihívását

forrás: Prím Online, 2021. november 6. 09:42

Magyar technológiai innovátorként a Tungsram választ kínál Elon Musk az ENSZ Világélelmezési Programjának tett hatmilliárd dolláros kihívására, amellyel a világéhezés megszüntetését tűzte ki célul. Beltéri növénytermesztés, élelemgyárak Afrikában, integrált élelmezési klaszterek a városokban – mind fenntartható lehetőségek a világszintű élelmezési válság megoldására. Közép-Európában egyedüliként a Tungsram nemrégiben nyitotta meg kutatási célú vertikális farmját Budapesten.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk nem volt rest válaszolni az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) igazgatójának, David Beasley-nek kijelentésére, amely szerint Musk vagyonának mindössze 2 százaléka, azaz 6 milliárd dollár már jelentősen hozzájárulna a világéhezés megszüntetéséhez. A Tesla tulajdonosa Twitterén azt írta, hogy azonnal elad egy jelentős mennyiségű Tesla-részvényt, ha az ENSZ szakosított intézménye bemutatja neki, hogyan lehet felszámolni az éhínséget 6 milliárd dollárból, hozzátéve: a könyvelésnek transzparensnek kell lennie, hogy a közvélemény követni tudja, hogyan költik el ezt a pénzt. 

 

Míg a két fél közti eszmecsere tovább zajlik, a Tungsram előrukkolt saját javaslatával a WFP, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és Musk felé.

 

“A beltéri növénytermesztés a legjárhatóbb út” – mondja a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer. “Izgalmas, forradalmi technológiáról beszélünk, amely a mezőgazdaság, az ipar 4.0 és a digitális technológia között képez hidat. Ez a módszer kézzelfogható, átfogó megoldásokat nyújt, és emberek tömegeit láthatja el alapvető élelmiszerrel, valamint integrált ökoszisztémák létrehozásához is hozzájárulhat, amelyekkel fenntartható módon tenyészthetünk állatokat is.”

 

Joerg Bauer

 

Mióta kivált a GE Lighting-ból 2018-ban, a Tungsram – 125 éves, innovatív világítási és technológiai vállalatként – folyamatosan együttműködik felsőoktatási és kkv partnerekkel beltéri növénytermesztési technológiai fejlesztésekben, mindezt a világszintű éhínség felszámolásának céljából.

 

“Az emberiségnek a jövőben olyan, jelenleg szokatlan tápanyagforrásokat is bele kell illesztenie étrendjébe, mint az algák, baktériumok, vagy rovarok, amelyek esetében kedvezőbb a takarmánykonverzió. Olyan elemek kombinálásával, mint a vertikális farm, állattenyésztés, rovarok, halak, rendkívül közel juthatunk egy hulladékmentes, optimális termelékenységgel rendelkező közeg megvalósításához. Ez az szélsőséges időjárási viszonyokkal sújtott országoknak is stratégiai autonómiát jelenthet,” - állítja Joerg Bauer.

 

A Tungsram Csoport nemrég nyitotta meg 150 négyzetméteres, budapesti vertikális farmját, amelynek célja, hogy előremozdítsa a területen végzett kutatásokat. A vállalat saját, Felső kategóriás világítási megoldásaival felszerelve a farm egyedülálló létesítmény Közép-Európában.

 

 

A vállalat jelenleg két beltéri növénytermesztési célon dolgozik partnereivel; mindkettő megvalósítható. A projektek afrikai élelemgyár-egységek és  hulladékmentes, újrahasznosításon alapulóélelmezési klaszterek létrehozására irányulnak. Az élelemgyárak az alapvető tápanyagigényt – 2200 egészséges kalória és fejenként 2,5 l ivóvíz – szolgálnák ki vidéki területeken, ahol mostoha időjárási viszonyok uralkodnak, míg a klaszterek nagyvárosok közelében helyezkednének el, hogy helyben garantálják a decentralizált  élelmiszertermelést. “Több millió ilyen egység létrehozása egészséges és elérhető élelmiszert biztosíthatna, időjárástól, évszaktól függetlenül, az év minden egyes napján,” – szögezi le a Tungsram vezérigazgató, hozzátéve, hogy ugyanaz a technológia szükséges Elon Musk másik nagy projektjéhez; a Mars meghódításához is, ahol létfontosságú a helyben előállított élelmiszer.

 

A globális élelmezésbiztonság az emberiség egyik legégetőbb kérdése, amelynek megválaszolásához rendkívüli mértékű innováció és befektetés szükséges.

 

Az ENSZ által a milliárdosoktól kért összeget számos, világszintű probléma megoldására kellene fordítani, melyek végül az említett egységek létrehozásához vezethetnek. Egy kihívás ezek közül a légköri víz kinyerése, amelynek segítségével az időjárási viszonyok által sújtott, vízszegény területeket is el lehetne látni. A gyorsított szaporítás (accelerated breeding), amely által a növények gyorsabban és tápanyagdúsabban, de génmanipuláció nélkül növekedhetnének, szintén óriási lépést jelentene az élelmezésbiztonság felé. A trágyázás, energiatárolás, távvezérlés és automatizálás területén folytatott kutatás és fejlesztés szintén a siker előfeltétele.

 

Joerg Bauer hiszi, hogy a kutatási eredményeket felskálázni képes gazdaságok válhatnak az élelmezésbiztonság motorjává; a megoldások kifejlesztése és átültetése teszi majd lehetővé a fejlődő országok lakóinak, hogy fenntartható életet élhessenek hazájukban. A kormányoknak és vállalatoknak tőkét kell biztosítaniuk az élelmezésbiztonság érdekében végzett kutatáshoz és innovációhoz – ez a logika már sikeresnek bizonyult az elektromos autók akkumulátoraival kapcsolatban, ami szintén Elon Musk vállalatának újítása.

 

“Készen állok, hogy megosszam a javaslatunk részleteit a WFP-vel, FAO-val és magával Elon Muskkal,” - jelentette ki Joerg Bauer.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59