Szárnyalt az üzletkötési kedv tavaly Közép- és Kelet-Európában

forrás: Prím Online, 2022. április 11. 18:37

Öt év óta nem volt olyan magas a közép- és kelet-európai régióban az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke, mint tavaly – derül ki a Mazars és a Mergermarket közös idei tanulmányából, amely átfogó képet ad a 2021-ben megvalósult regionális vállalati összeolvadásokról és felvásárlásokról. Az ukrajnai háború előtt készült tanulmány helyzetértékelése szerint a régió – a Covid–19-járvány, az erősödő infláció és az emelkedő energiaárak miatti aggodalmak ellenére – 2021-ben is megőrizte vonzerejét. Magyarországon összesen 40 nyilvános M&A tranzakciót bonyolítottak le 549 millió euró összértékben tavaly, amivel a V4-országok közül csak Szlovákiát előzzük meg.

2021-ben folytatódott az összeolvadási és felvásárlási ügyletek számának és értékének növekedése Közép- és Kelet-Európában: az M&A-ügyletek száma tavaly 889-re emelkedett, ami 32 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A tranzakciók összértéke szintén radikálisan, 41 százalékkal nőtt, elérve a 67,5 milliárd eurót. Az ügyletértékek növekedési mértéke a változó intenzitással folytatódó világjárvány ellenére is jelzi a régió tartós vonzerejét a befektetők körében, 2016 óta ugyanis ez a legmagasabb teljes tranzakciós érték.

 

Michel Kiviatkowski, a Mazars pénzügyi tanácsadásokért felelős közép-kelet-európai vezetője hangsúlyozta: "A nemzetközi befektetők a kihívások ellenére is optimisták, szeretnék kiaknázni a régió meggyőző növekedési ütemét. A KKE-régió erőssége a diverzifikált gazdaság: erős IT-szektor, növekvő középosztály, jelentős természeti erőforrások. Mindezek vonzó környezetet jelentenek az üzleti szereplőknek, hiszen a pandémia okozta felfordulás nyomán világszerte nagy a nyomás, hogy alakítsák át ellátási láncaikat.”

 

Közép- és Kelet-Európa továbbra is vonzó célpontot jelent a nemzetközi befektetők számára, bár az ukrajnai invázió alaposan átrajzolja majd a térség realitásait, de ez értelemszerűen nem tükröződik a tavalyi év eredményein. 2021-ben azonban a határokon átnyúló M&A tranzakciók volumene és értéke egyaránt jelentősen emelkedett: a nyilvánosságra hozott tranzakciók értéke (Oroszországot is beleszámítva) 36 százalékkal növekedett, és elérte a 32,5 milliárd eurót, ami 2016 óta a legmagasabb éves tranzakciós érték. Az ügyletek volumene is számottevően magasabb volt: a 371 M&A tranzakció 34 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

 

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy a piaci környezet ellentmondásos, a befektetések helyzete „nem mindig könnyű”, a kormány visszaállamosított néhány korábban privatizált eszközt, és az M&A ügyleteket nem fogadják tárt karokkal. A "keleti nyitás" politikája keretében a kormány Kínával törekszik szorosabb kapcsolatra, és ösztönzi a kínaiak részvételét a nagy zöldmezős projektekben.

 

2021-ben – az előző évi 34 után – összesen 40 nyilvános tranzakciót bonyolítottak le hazánkban, 549 millió euró összértékben. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az összeg csak azt a 10 ügyletet tükrözi, melynek értékét is nyilvánosságra hozták. A legnagyobb tavalyi tranzakció (323 millió euró) a Toray iparvállalat és az LG Chem magyarországi vegyesvállalatának (JV) megalakítása volt. A dél-koreai vegyipari mamutkonszern, az LG Chem és a japán Toray Industries közös vállalkozásban akkumulátor szeparátort fog gyártani az üzemben, melynek gyártókapacitása eléri majd a 800 millió négyzetméter akkumulátor szeparátort éves szinten.

 

"A „közepes” ügyletek, amelyekkel a korábbi években még gyakran találkoztunk, ma már ritkábban fordulnak elő itthon – mondta el Gál Balázs, a Mazars Tanácsadási Üzletágának vezetője. Most egyrészt van néhány nagy üzlet, másrészt rengeteg kisebb, melyek induló vállalkozásokat és korai növekedési fázisban lévő cégeket érintenek. A volumen viszonylag nagy, de a tranzakciók értéke jellemzően csekélyebb."

 

 

A tanulmány további fontos megállapításai:

– Változatlanul négy ország uralta a piacot tavaly is, hasonlóan a korábbi évekhez. Lengyelország (összesen 192 ügylettel), Oroszország (146), Ausztria (119) és a Cseh Köztársaság (86). Ami az ügyletek összértékét illeti, Oroszország végzett az első helyen, összesen 20,4 milliárd euró értékű nyilvánosságra hozott tranzakcióval, ami 15 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Figyelemre méltó Csehország jó teljesítménye, ahol a tranzakciók összértéke az előző évhez képest közel négyszeresére, 10,3 milliárd euróra nőtt, bár ez nagyrészt egyetlen technológiai megatranzakciónak köszönhető.

 

– A technológiai szektor tovább szárnyal, mégpedig látványosan. Az ügyletkötések értéke az előző évhez képest csaknem megnégyszereződött, 10,1 milliárd euróra, a volumen pedig 86 százalékkal ugrott meg. Az aktivitást a gyorsuló digitalizációs trend, valamint az IT-megoldások iránt a járvány miatt megnövekedett kereslet növekedése hajtotta fel.

 

– Magasra értékelt KKE-piac. A Mergermarket adatai azt mutatják, hogy a közép-kelet-európai régióra vonatkozó értékelési szorzó mediánja minden ágazatban 11x volt a 2020-21-es időszakban, valamivel megelőzve Nyugat-Európa 9,69x értékét. Ennek a folyamatnak az egyik hátulütője, hogy az eladók részéről irreális elvárásokat táplálhat, különösen, ha családi vállalkozások kerülnek piacra.

 

–  A jelentés kiemelten foglalkozik a magántőke (Private Equity) aktivitással: a teljes tranzakciós érték 63 százalékkal emelkedve elérte a 10,4 milliárd eurót. Jelentősen növekedett az üzletkötések száma is, 2021-ben 130 tranzakciót kötöttek, szemben az előző évi 70-nel. A fellendülés részben az amerikai alapoknak köszönhető, a tíz legnagyobb PE-tranzakció közül négyben amerikai ajánlattevők szerepeltek. Az év legnagyobb magántőke-ügyletét Ausztriában kötötték, a Starwood Capital Group 4,3 milliárd euróért 71,76 százalékos részesedést szerzett az osztrák CA Immobilien Anlagen AG-ben, egy kereskedelmi ingatlanokra specializálódott vállalatban.

 

Az ukrajnai háború jelentős humanitárius válságot okoz a régióban, különös tekintettel az Ukrajnával szomszédos országokra, amelyek megnyitották kapuikat a menekültek előtt. Bár a konfliktus mind a régióban, mind globálisan lassítani fogja a növekedést, az M&A a legtöbb közép- és kelet-európai országban valószínűleg nem lesz közvetlenül érintett. Az energia-, részvény- és adósságpiacok volatilitása, valamint az ellátási lánc további zavarai által okozott infláció, azonban kihívást jelent majd a tranzakciókban gondolkodó társaságok számára a régióban és annak határain túl. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59