Csökkenti telefondíjait a Telekom Austria

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 9. 09:46
A Telekom Austria március 1-től újra csökkenti díjtételeit és áttér az impulzusról a másodpercenkénti elszámolásra, hogy így vegye fel a versenyt a magánszolgáltatókkal.
A versenytársak a telefonpiac közel két és fél évvel ezelőtti teljes liberalizálása óta sorozatos díjcsökkentésekkel csábítják el az egykori állami monopólium ügyfeleit.

A Telekom Austria (TA) legutóbb tavaly nyáron több mint 50 százalékkal, a vállalatok számára közel 60 százalékkal - a korábbi percenkénti 2,53 schillingről magánelőfizetőknek 1,06, a magasabb alapdíjat fizető vállalatoknak 0,83 schillingre - vitte le az ausztriai távolsági beszélgetések díját, de a piacvezető magánszolgáltató UTA-nál a magánelőfizetőknek már akkor is csak 0,77, a közületieknek 0,64 schillingbe került ugyanez.

A díjszabások közötti különbség akár 50 százalékot is elérhetett azzal, hogy a magánszolgáltatók már rég nem impulzusokat számolnak, hanem másodpercre mérik a telefonbeszélgetéseket.

Így a díjak tavalyi csökkentése ellenére változatlanul sok vállalat hagyta el a TA-t, s főleg az Ausztrián belüli távolsági hívások terén erősen csökkent a forgalom.

A TA most 30 másodperc után másodpercre számolja el a beszélgetéseket, s a különböző választható tarifák alapdíjait ugyan valamelyest megemelte, de a helyi hívások árának csökkentésével saját számításai szerint mintegy 29 százalékos megtakarítást tesz lehetővé, míg az Ausztrián belüli távhívások közel 50 százalékkal lesznek olcsóbbak az eddigieknél. Az internet-hozzáférés 10, 20, vagy 50 órára vásárolható meg, percenként 0,17, 0,14, illetve 0,13 schillingért az új tarifában.

A felügyeleti szerv, a Telekom-Controll múlt héten engedélyezte az előterjesztett hat új tarifarendszer közül 4 bevezetését: az egyik tervet azért utasította el a felügyeleti szerv, mert azzal a TA megvonta volna az előfizetőktől a szolgáltató szabad kiválasztásának jogát, a másiknál felmerült a gyanú, hogy az árak nem fedezik a költségeket.

A Raiffeisen Zentralbank éppen csütörtökön adta közre elemzését, amely szerint két veszteséges év után 2002-ben újra nyereségesnek ígérkezik a TA, s középtávon is megőrizheti 50 százalék feletti piaci részesedését, mivel az új tarifával jobban fel tudja venni a versenyt a magánszolgáltatókkal.

A TA-t hosszas viták után a rossz tőzsdei hangulat ellenére tavaly novemberben vezették be a tőzsdére igen alacsony - 9 eurós - kibocsátási árfolyamon, s miután a cég lefelé módosította prognózisát, idén január közepén 6 euróra zuhant az árfolyam, amely máig nem érte el a kibocsátási szintet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01